вівторок, 04 вересня 2018 00:35

"Треба провести країну через вибори без криз і конфліктів"

4 вересня Верховна Рада збереться на перше пленарне засідання дев'ятої сесії. Вона триватиме чотири з половиною місяці. До цього депутати 44 дні провели на канікулах. Наступного року в березні відбудуться вибори президента, у жовтні — парламенту.

— Якісної законотворчої праці не буде. Наступні місяці депутати займатимуться президентськими та парламентськими виборами, — говорить політолог 40-річний Віктор Таран.

— Треба оновити склад Центральної виборчої комісії, скасувати депутатську недоторканність, ухвалити новий закон про вибори і збалансований бюджет на наступний рік, ввести покарання за підкуп виборців. Замість цього нардепи оберуть популізм і критиканство. Гроші, які мали би йти на реформи, кидатимуть на збільшення соціальних видатків і мажоритарні округи.

Уряд має добитися траншу від Міжнародного валютного фонду, максимально стримати різке підняття ціни на газ для населення. Від України вимагають підвищити її на 60 відсотків, Кабмін відповідає — не більше 15 процентів. Треба зуміти переконати партнерів у своїй правоті. Адже в умовах недовиконання бюджету і зростання курсу долара неотримання грошей МВФ може завершитися фінансовою катастрофою.

— Зараз завдання номер один — оновити склад Центральної виборчої комісії. Без цього суспільство може не визнати результати виборів глави держави та Верховної Ради, — каже політолог Володимир Фесенко, 59 років.

— Виборчий кодекс депутати навряд чи ухвалять. Як і не скасують свою недоторканність.

Уряд збирався приватизувати державні підприємства — великі й малі. Поки процес зависнув. Ходять чутки, що в Каб­міні написали закон про створення ринку сільськогосподарських земель. Ухвалену торік пенсійну реформу продовжать лише після виборів. Освітня та медична, попри проблеми і протиріччя, поступово впроваджуються.

Перед президентом, урядом та Верховною Радою стоїть спільне завдання — провести країну через вибори без криз і конфліктів. Ситуація може стати напруженою після першого туру. Низка кандидатів із приблизно однаковими рейтингами заявлятимуть про фальсифікації. Водночас Росія намагатиметься дестабілізувати ситуацію, щоб в Україні не було легітимної влади. Хотіла це зробити 2014 року — не вийшло. Зараз спробує знову.

Зараз ви читаєте новину «"Треба провести країну через вибори без криз і конфліктів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути