пʼятниця, 17 червня 2016 06:40

Тортурами вибили свідчення проти Сенцова й Кольченка

Геннадій Афанасьєв родом із Сімферополя. Навчався на юриста в Таврійському університеті. Працював фотографом. Після окупації Криму був учасником акцій протесту. Перед референдумом про статус півострова 16 березня брав участь у записі відеороликів на підтримку проукраїнських рухів. Читав вірш Василя Симоненка "Де зараз ви, кати мого народу?"

Афанасьєва затримали в Сімферополі 9 травня позаторік. Доставили в московське СІЗО "Лефортово". Наприкінці травня на сайті Федеральної служби безпеки Росії з'явилося повідомлення, що Геннадій з Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та Олексієм Чірнієм були членами диверсійної групи "Правого сектора" й готували теракти в Криму. Афанасьєву дали сім років колонії суворого режиму в місті Сиктивкар, республіка Комі.

— Йому дозволили побачення з мамою тільки через 10 місяців, а консула допустили за рік, — розповідає віце-спікер парламенту Ірина Геращенко. — Під тортурами вибили свідчення проти Сенцова й Кольченка. Російський "Меморіал" визнав Афанасьєва політв'язнем. Його життю була реальна загроза через катування. Частину з цих двох років він відбув в одній з найжахливіших тюрем у Комі. Закрита камера, підйом о пів на п'яту ранку. І до дев'ятої не можна сісти чи лягти. Три місяці перебував під 24-годинним спостереженням.

Під час суду над Сенцовим і Кольченком у січні 2015-го Афанасьєв відмовився від свідчень щодо них. Заявив, що обмовив їх під тортурами. Під час етапування до Сибіру торік у жовтні отримав зараження крові.

— Пішли фурункули в ділянці пахв і ребер. Його клали до лікарні. Однак антибіотики призначили, але не давали регулярно, — каже адвокат Афанасьєва Олександр Попков.

Восени 2015-го Геннадія перевели до штрафного ізолятора. Мовляв, й нього знайшли половину леза. У лютому цього року під час обшуку в камері виявили телефонну картку. Перевели до одиночки.

Неодружений. Жив із бабою, матір'ю та братом.

Зараз ви читаєте новину «Тортурами вибили свідчення проти Сенцова й Кольченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути