пʼятниця, 24 травня 2013 05:00

"То страшне, що робиться в місті. Ми вже нікому не віримо"

Автор: Малюнок: Дмитро Скаженик
 

2 червня у місті Васильків під Києвом відбудуться позачергові вибори мера. Колишній міський голова "регіонал" Сергій Іващенко торік у жовтні склав повноваження. Проти нього порушили кримінальну справу за фактом вимагання від бізнесмена 190 тис. грн.

Фаворитів перегонів двоє — голова Васильківської райдержадміністрації "регіонал" Володимир Сабадаш та підприємець і депутат міськради від УДАРу Сергій Сабов.

Сабова зареєстрували останнього дня. Йому відмовляли через те, що від УДАРу вже зареєстрували кандидатом Ольгу Змаєву. Її півроку тому виключили з партії за спільне голосування з Партією регіонів у Васильківській міськраді.

Васильків — райцентр та місто обласного підпорядкування за 30 км від Києва. Населення — 36,6 тис. осіб. Неподалік є великий військовий аеродром. Серед місцевих багато людей, пов'язаних з армією.

Дорога зі столиці до Василькова розбита ямами. Узбіччя заросли бур'янами. Трапляються занедбані хати. Це рідкість для столичного регіону.

На в'їзді два білборди "ударівця" Сергія Сабова з підписом про єдиного кандидата від трьох опозиційних сил. Далі — реклама кандидата від Козацької партії Олександра Сокола, ресторанів "Бабай" та житлового комплексу "Столичний". Ближче до міста стоять три білборди "регіонала" Володимира Сабадаша — радянські серп і молот, георгіївська стрічка та вітання "З перемогою".

Дорога до центральної вул. Грушевського відремонтована. Але всі бічні вулиці нерівні й розбиті ямами. Такі самі тротуари.

— То страшне, що робиться в місті, — каже безробітний місцевий 34-річний Максим Івахів. Накульгує на ліву ногу. Чорнявий, у сірій сорочці та штанях. — Ми вже нікому не віримо. Був у нас мер Іващенко. Понадіялися, вибрали і що? Він узагалі нічого не зробив. Всі вони однакові.

На вул. Соборній — стихійний базар. Поруч із кількаметровою ямою двоє жінок торгують редькою та зеленою цибулею.

— Місто — отвратітєльне, — говорить 45-річна Марина Петрівна. Прізвище не називає. Мовляв, матиме проблеми. — Хіба це дороги? Хіба оце обочини? В людей гроші деруть за комунальні, а самі нічого не роблять. Наш старий мер місто довів до ручки. "Регіоналом" був, і знов такий самий хоче управляти. Зараз усі туди пішли. Хіба там є порядні? Таким "тушкам" треба голови відрізать та відстрелювать, як скатін, може, тоді порядок буде.

У центрі міста є став із чотирма містками. Вода — брудна. Плаває сміття та листя. Неподалік супермаркет "Сільпо". На стовпах обідрана реклама Сабова. Подекуди поверх наклеїли рекламу житлового комплексу "Столичний".

— Бачила, стоять хлопці, чимось таким гострим Сабова здирають і клєють Сабадаша, — виходить з магазину 74-річна Тамара Миколаївна. Несе кошик із хлібом, цукром і двома пачками рису. — Кажуть: "Він поганий, а Сабадаш хароший, дорогу зробив".

О 10.00 у сквері біля міськради двоє жінок пораються на клумбі. На лавках двоє чоловіків у спортивних костюмах п'ють пиво. Неподалік є безкоштовний туалет із вигрібною ямою.

Кабінет заступника міського голови 36-річного Олександра Прунцева на другому поверсі. Працює кондиціонер. На столі ноутбук, мідна статуетка лева, акуратно складені олівці та лінійка із символікою Партії регіонів.

— Питання, чи зможе голова співпрацювати з депутатами міськради? — говорить. — У нас депутатський корпус непередбачуваний. Більшість — провладна. Робіть висновки, — відкидається у кріслі. — Васильків заробляє дуже мало. Великих підприємств нема. Новому меру треба буде шукати інвесторів, їхати до губернатора і переконувати його, шо Васильків не гірший, ніж ті самі Бровари.

Виходимо на вулицю. Від думок про спеку відволікає сморід каналізації та рев військових винищувачів у небі. На зупинці маршрутки до Києва людно. Викладачка вокалу місцевого Будинку мистецтв 62-річна Тетяна Дзюбенко каже:

— Не знаю списка кандидатов, но меня интересует результат. О Сабадаше здесь вроде и мнение неплохое. Дороги перед выборами сделал. Пока государство не изменится, то и у нас ничего не будет. Хотя какой голова — это тоже важно. Кто такой Сабов, вообще не знаю.

13 кандидатів зареєструвалися на участь у виборах на посаду мера Василькова. Це комуніст Станіслав Пашкевич, "регіонал" Володимир Сабадаш, "ударівець" Сергій Сабов, від Козацької партії Олександр Сокол, соціаліст Микола Неділько, Ігор Мосійчук від партії "За Україну!". Також у виборчих перегонах позмагаються самовисуванці Богдан Корчинський, Василь Сіранчук, Валентин Румянцев, Олександр Крикунов, Анатолій Боровик, Валерій Попович та Олексій Вихристюк.

"Відвертих фальсифікацій уникатимуть"

Про шанси "регіонала" та "ударівця" на перемогу у Василькові розповідає політолог Василь Мокан, 28 років:

— "Регіонал" Володимир Сабадаш має високі шанси перемогти, адже владі області дали чітку вказівку взяти керівництво містом. Також перед ними стоїть завдання, щоб зовні виборчий процес виглядав прозоро і демократично. Відвертих фальсифікацій уникатимуть. Використовуватимуть перевірені технології. Зареєстровано чимало кандидатів. Більшість — технічні. Їхня функція — делегувати своїх людей у виборчі комісії. Натомість самі ці кандидати в останній тиждень зніматимуться з виборів.

Васильків — досить опозиційно налаштований. Більш як третина жителів підтримують опозицію. Тож узгоджений кандидат Сабов має високі шанси перемогти за умови, що влада не зніме його з виборів.

Зараз ви читаєте новину «"То страшне, що робиться в місті. Ми вже нікому не віримо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути