середа, 25 травня 2011 01:15

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Тимошенко збиралися арештувати
5

24 травня. Біля воріт заднього подвір’я столичного Головного слідчого управління Генпрокуратури скупчилися фотографи. Фотографують ”газель” із бійцями спецпідрозділу ”Альфа”. Ті нібито мають доправити лідера ”Батьківщини” Юлію Тимошенко до суду, щоб змінити їй запобіжний захід на арешт
Фото: фото: Тарас Подолян

О 10.00 у вівторок до внутрішнього подвір'я слідчого управління Генпрокуратури на вул. Борисоглібській в'їжджають дві білі "газелі". В одній із них — спецпідрозділ "Альфа" у бронежилетах, чорних масках і зі щитами. 20 із них забігають у приміщення Генпрокуратури. П'ятеро залишаються охороняти автозаки.

Усередині приміщення — лідер "Батьківщини" 50-річна Юлія Тимошенко. За 5 хв. до цього вона зайшла на допит через порушену проти неї кримінальну справу за підписані газові контракти з Росією 2009-го.

На вулиці її чекають близько 30 постійних прихильників. Вони ходять на кожен її допит. Коли бачать "газелі", біжать до заднього двору. Зупиняються перед 3-метровим залізним парканом.

— Юлю увезут! — кричить одна із жінок.

Троє чоловіків тягнуть до паркану великий залізний сміттєвий бак. Залазять на нього і роздивляються подвір'я.

— Ні. Поки що її не виводять, — каже Богдан Ситницький, 65 років.

Жінка хрестить ворота, починає читати "Отче наш". Люди стають у шеренгу перед воротами, беруть одне одного під руки і перекривають виїзд із подвір'я. Співають державний гімн та "Ой, у лузі червона калина". Хтось затягує "Идет война народная".

— Дітки, сонечки, пташечки! — голосить у щілину воріт 54-річна Любов Скіцько. Звертається до хлопців з "Альфи". — Ви за 2 тисячі гривень продаєте Україну. Дітки золотенькі, живіть по закону.

Двоє чоловіків залазять на телефонний розподільник.

— О, чого ви морди ховаєте? — кричать"альфівцям". — Це негарно.

Із сусідньої офісної будівлі виходять на вулицю працівники. П'ють каву, палять.

— Чого вони тягають Тимошенко? — запитує жінка у чоловіка. — Прийде інша влада, так само Яника тягатимуть.

Між людьми ходить оперативний працівник у цивільному. Знімає присутніх на відеокамеру. Одна із жінок підходить до нього і знімає його на мобільний.

Оперативник ховається за рогом. Підпалює цигарку. З будівлі вибігає прес-секретар Юлії Тимошенко 43-річна Марина Сорока:

— Уперше за весь час, коли Юлія Тимошенко бере участь у слідчих діях, у будівлі ввели безпрецедентний режим охорони. В коридорі біля кабінету, в якому відбуваються слідчі дії, від 25 до 30 правоохоронців у масках, нібито підрозділу "Сокіл". Нас попросили вийти. З нею залишився її адвокат Сергій Власенко.

До слідчого управління за 30 хв. після прибуття "Альфи" починають з'їжджатися народні депутати. Перші — "бютівці" Віктор Уколов та Олександр Абдуллін. За ними — "нунсівець" Володимир Ар'єв. Своїм чорним БМВ він блокує виїзд із внутрішнього подвір'я. За лобове скло кладе картку нардепа.

— Я неправильно припаркував машину, — усміхається. — Нехай виписують штраф. Я готовий його оплатити.

Людям привозять і роздають парасольки з емблемою БЮТ та мінералку. Біля головного входу з'являється Олег Пушкар, начальник відділу з розслідування кримінальних справ у сфері службової діяльності Генпрокуратури.

— Тимошенко затримали за рішенням Печерського суду для проведення слідчих дій. Рішення Печерського суду — про затримання і доставку в суд під вартою. Суд призначить дату розгляду. Але якщо Юлія Володимирівна виконає слідчі дії, від яких вона ухилялася, то піде додому.

Близько 20 депутатів стукають кулаками у двері Генпрокуратури. Вони зачинені. Дзвонять у дзвінок, але їм не відкривають.

— Зробимо все, щоб її не повезли звідси, — горить заступник Тимошенко по партії Олександр Турчинов, 47 років.

— Будете перекривати дорогу? — запитують журналісти.

— Якщо це буде потрібно, то будемо.

Поруч із Турчиновим стоїть Оксана Продан, голова Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця". З її очей капають сльози, розтікається туш.

О 14.40 адвокат Сергій Власенко повідомляє, що сьогодні Тимошенко повезуть у суд, аби змінити запобіжний захід на арешт. Мовляв, у п'ятницю не прийшла на допит через хворобу, але з'явилася на ток-шоу. Станом на 16.00 Тимошенко ще була на допиті.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко збиралися арештувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути