вівторок, 09 серпня 2011 00:00

Тимошенко залишили за ґратами

Автор: Фото: Reuters/GLEB GARANICH
  У понеділок суддя столичного Печерського райсуду Родіон Кірєєв відхилив клопотання захисників Юлії Тимошенко і залишив її під вартою
У понеділок суддя столичного Печерського райсуду Родіон Кірєєв відхилив клопотання захисників Юлії Тимошенко і залишив її під вартою

У понеділок о сьомій ранку до столичного Печерського райсуду в одному автозаку привозять екс-прем'єра Юлію Тимошенко та колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Тут із різницею у півгодини мають продовжити розглядати їхні кримінальні справи.

За рогом стоїть 20 автобусів із працівниками спецпідрозділу "Беркут". Деякі з них із донецькими та дніпропетровськими номерами. Уся вул. Хрещатик обгороджена залізним парканом. Підходить чоловік екс-прем'єра 51-річний Олександр Тимошенко.

— Я, родичі і всі люди, які її підтримують, сподіваємося, що сьогодні суд змінить запобіжний захід, — каже. — Ми подали заяву від мене та доньки Євгенії про те, щоб нам дозволили відвідати її в СІЗО. У нас не було можливості отримати від неї якісь звістки. У п'ятницю її буквально кілька хвилин бачив адвокат. Ми якраз передали деякі речі, харчі. Поки що особливих скарг не було.

О 9.00 міліція запускає журналістів та учасників процесів у двір. На другому поверсі за столом у залі, де проходили всі попередні засідання, сидить Тимошенко. Вона у світло-сірій сукні. Без прикрас і з легким макіяжем. Навколо голови — коса. За спиною екс-прем'єра стоять троє конвоїрів, зокрема жінка. У цьому залі немає клітки. Поверхом нижче за ґратами перебуває Луценко.

— Я ні на що не скаржуся, — говорить журналістам 50-річна Юлія Тимошенко. — Зі мною сидять жінки, які є "розмінною монетою" у фальшивій боротьбі Януковича із корупцією. Я бачила в СІЗО багатьох людей, які не мають жодного відношення до злочинів. Там зараз знаходиться весь малий і середній бізнес. Є люди, які роками чекають на суд і не можуть дочекатися. Маленький хлопчик прислав мені до СІЗО малюнок, де намалював красиву Україну і попросив, щоб я трималася.

До зали заходять нардепи-"нунсівці": Арсеній Яценюк, Микола Мартиненко, Анатолій Гриценко, Микола Катеринчук, Юрій Кармазін, Борис Тарасюк.

— Добрий день, Юліє Володимирівно, — голосно каже Арсеній Яценюк, 37 років.

— Я вам дякую за підтримку, — відказує Тимошенко.

У залі всі місця на лавах та у проходах зайняті. Депутати товчуться біля дверей. "Бютівець" Віктор Уколов поступається місцем дисиденту Левкові Лук'яненку.

О 10.00 у супроводі "грифонівців" заходить суддя Родіон Кірєєв.

— Ганьба! — гудуть депутати.

— Слава Україні! — двічі вигукує екс-прем'єр.

— Героям слава! — відказують присутні на засіданні.

— Суддю на мило, — тихо додає хтось із депутатів.

Адвокат Юрій Сухов просить звільнити свою підзахисну з-під варти на підписку про невиїзд.

— Підсудна, ви підтримуєте клопотання? — запитує Родіон Кірєєв, 31 рік.

— Ви, пане Кірєєв, прокурори, суспільство і міжнародна спільнота, прекрасно знають, що в моїх діях немає жодного складу злочину, — відказує Тимошенко. — Знаючи це, ви за дорученням ваших негласних керівників хочете зламати мене. Ви ламаєте не мене, а молоду, незалежну європейську країну. Я ніколи ні про що вас просити не буду. І ніколи перед вами не встану, бо це означає встати на коліна перед мафією. Я буду боротися стільки, скільки в мене вистачить сил. Робіть свою чорну справу — виконуйте замовлення.

Присутні аплодують.

— Такі висловлювання не є припустимими, — насуплюється Кірєєв.

Оголошує перерву на півгодини. Конвой виводить підсудну із зали. Суддя відмовляється змінити запобіжний захід.

Адвокат передає Кірєєву звернення від Української православної церкви Київського патріархату, римо-католицької церкви, об'єднаної церкви євангелістів та християн-баптистів про взяття Тимошенко на поруки. Зачитує звернення Уповноваженої з прав людини Ніни Карпачової з проханням звільнити екс-прем'єра.

— Я теж підписав таку заяву, — вигукує із зали 82-річний Левко Лук'яненко.

— Украли цю заяву, — тихо каже "бютівець" Микола Томенко, 46 років.

— Прошу врахувати усне звернення Левка Лук'яненка, — виголошує 41-річний Юрій Сухов. — Письмове передамо.

Кірєєв знову оголошує перерву на 40 хв. По поверненню клопотання не задовольняє.

На вулиці вздовж дороги біля суду припарковані понад 60 автобусів із міліціонерами та "беркутівцями". Правоохоронці стоять під автобусами, курять та їдять морозиво. Решта сплять у автобусах. Прихильників Тимошенко — близько двох тисяч. Із даху суду хтось кидає глянцеві папірці у вигляді 200-гривневих купюр. На них напис — "Тимошенко до відповідальності!" та портрет екс-прем'єра замість зображення Лесі Українки.

— На ці гроші ми їх і поховаємо! — говорить 63-річний Володимир Куприк. Показує на активістів "Загальновоїнської спілки" колишнього "регіонала" Олега Калашнікова. Ті стоять неподалік і вимагають ув'язнити Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко залишили за ґратами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути