четвер, 08 вересня 2011 06:30

Тимошенко виступала чотири години

Екс-прем'єр 50-річна Юлія Тимошенко в середу почала давати свідчення у газовій справі. На засідання прийшли всі три адвокати підсудної та її донька Євгенія.

Тимошенко виступає 4 год.

з 10-хвилинною перервою. Починає із цитування норми статті Кримінального кодексу про перевищення службових повноважень, за якою її звинувачують. Зазначає, що матеріали її справи не містять порушення закону.

— Навіть якщо суд набереться безправ'я і винесе обвинувальний вирок, він не буде легітимний, — каже Тимошенко.

— Ви маєте давати свідчення у справі, — перериває її суддя 31-річний Родіон Кірєєв.

— Те, про що я говорю, стосується справи, — відказує вона і продовжує цитувати норми законодавства.

Тимошенко доводить, що не надавала уряду жодних директив, обов'язкових для виконання. Тільки письмове доручення тодішньому міністру палива та енергетики Юрієві Продану.

— У цьому дорученні я хотіла донести до нього результати моїх перемовин із прем'єром Росії, — пояснює. — Щоб ці результати могли використати в роботі. Угоди підписував голова "Нафтогаз України" Олег Дубина. Кабмін узагалі не має повноважень втручатися в укладання угод господарюючих суб'єктів, якими є "Нафтогаз" і "Газпром". Не розумію, в якому перевищенні повноважень мене звинувачують, адже я не маю ніякого відношення до цих угод.

Екс-прем'єр зазначає, що копії директив, надані суду, — не ті директиви, що їх вона підписувала.

— Я не пам'ятаю ці документи до кожної коми і літери, але бачу, що це інші. Впевнена, якщо суд сфальсифікував звинувачення, то йому не важко підробити й директиви. Щодо мотивів і мети моїх дій 2009 року. В обвинувальному висновку мені закидають, що укладанням газових угод я хотіла створити собі позитивний імідж як керівника держави, а також мала злочинний умисел. Доказів мого злочинного умислу суд мені не надав. Щодо іміджу, то, по-перше, я була головою уряду. Голова держави — президент. Проявили б хоч трохи ерудиції, коли це писали. По-друге, кожен політик хоче створити своїми діями позитивний імідж. Якщо це злочин, то судити треба і вас, бо ви ходите до преси піаритися, — дивиться вона на прокурора Лілію Фролову. — Я розв'язала газову кризу найбільш ефективним способом. Тоді ціна була 232,98 долара. Зараз вона 360 доларів. Сусідня Польща отримувала газ по 510. То про які антидержавні умисли йдеться?

На вулиці жителі наметового містечка на підтримку Тимошенко через динаміки слухають запис її свідчень. Їх раз на годину виносили із залу суду прихильники екс-прем'єра.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко виступала чотири години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути