пʼятниця, 01 липня 2011 00:00

"Тимошенко треба дати орден княгині Ольги" - Гудима

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Народний депутат від БЮТу Олександр Гудима: ”З жовтня тарифи на комунальні послуги зростатимуть. За двокімнатну квартиру доведеться платити 1200 гривень”
Народний депутат від БЮТу Олександр Гудима: ”З жовтня тарифи на комунальні послуги зростатимуть. За двокімнатну квартиру доведеться платити 1200 гривень”

Із нардепом-"бютівцем" 61-річним Олександром Гудимою зустрічаємося в парку біля Верховної Ради. За годину має початися сесія.

Тимчасова комісія з розслідування підписання газових контрактів 2009 року стверджує: тодішній прем'єр Юлія Тимошенко пішла на поступки Москві, бо колишня її фірма "Єдині енергетичні системи" має перед Росією 405 мільйонів доларів боргу. Що скажете на це?

— Усі ті листи російського Міноборони, векселі, робота комісії — макулатура. Є рішення Верховного Суду України, яке виправдовує Тимошенко.

Комісія хоче маніпулювати думками людей й показала дані з низькими цінами газу для Європи. Вони не відповідають реаліям. У Європі ціни вищі за українські. По-друге, ніхто не враховує, що Тимошенко купила в пакеті з угодою 11 мільярдів кубічних метрів газу за 155 доларів, що юридично належали "РосУкрЕнерго". Наш прем'єр підписала угоду з російським — газ продав "Газпром", що є власником 50 відсотків "РосУкрЕнерго". Тимошенко за це треба дати орден княгині Ольги.

Якби СБУ могла взятися за газові контракти, давно зробили б це. Але вони ж не повні ідіоти, щоб викликати Путіна на допит.

Тобто контракт був вигідний для України?

— Я тут не експерт. Тимошенко звинувачують, що підписала домовленість у Москві без колегіального рішення Кабміну. Але сьогодні вже є лист Лавриновича (нинішній міністр юстиції. — "ГПУ"). Він каже, що не треба колегіальних органів для таких рішень, "є господарюючий суб'єкт — прем'єр". Глава уряду здійснює політичне керівництво на перемовинах і дає вказівки. Уявіть, якби Азаров підписав щось про закупки газу за меншу ціну. Його ніхто не питав би про директиви.

Гудима каже, що ця тема є безперспективною й просить змінити її.

Хто сьогодні замовляє музику на енергетичному ринку України?

— Великі олігархи в оточенні Януковича — Дмитро Фірташ, Ігор Коломойський та Рінат Ахметов. Кожен із них щось отримує. Мабуть, у них є "таємний синод", що все це визначає.

Коломойський — перший гравець із трійки. Була спроба донецьких забрати в нього "Укрнафту". Та коли Коломойського обрали головним євреєм Європи, влада посунулася. А ще він володіє телеканалами, заводами.

Ахметов отримав усе по приватизації електроенергетики. Ніхто тепер туди не пхається. Усі вже знають, що Ахметов купить за смішну ціну "Західенерго" — дуже смачну компанію, що продає електрику на Захід. Він не пхається в транзит газу, бо отримав у розробку шельф Чорного моря. У найближчі роки матиме великі прибутки від видобутку нафти й газу. Пізніше перепродасть чи уступить цей бізнес. Під Ахметовим й усі вугільні активи.

Фірташ скупив хімічні підприємства, заробляє на облгазах. П'ять років ніхто не смів напряму закуповувати газ у російського "Газпрому" чи в Середній Азії. Тепер Фірташ це робить.

Як йому вдалося отримати такі умови?

— Тимошенко купила в Путіна газ "РосУкрЕнерго" по тодішній ціні 150 доларів. Ці 12 мільярдів кубометрів уряд Януковича-Азарова забрав у нас із вами й передав Фірташу. Він із "Газпромом" тут же продав цей газ до Європи по 350 доларів. Заробіток — 2,5 мільярда доларів. Ці гроші Фірташ забрав у "Нафтогазу". Він сам ним керує і сам його банкротить.

Скільки ми добуваємо газу, купуємо, хто контролює цей бізнес?

— Усього видобуваємо 20,5 мільярда кубометрів. Із них 15 — "Укргазвидобування". Його віддають людям на комунальні потреби. Всього населення й комунальна сфера споживають 25 мільярдів метрів кубічних газу.

Раніше частину родовищ орендували олігархи. Через суди вони вже легалізували права на них. Дмитро Фірташ, Нестор Шуфрич та Микола Злочевський володіють Сахалінським родовищем на Харківщині. Там видобувають 2 мільярди кубічних метрів газу. Ще 3,5 мільярда кубів добуває "Укрнафта", в якій 50 відсотків акцій має держава, 45 — Ігор Коломойський. Без нього там нічого не вирішують, бо для зборів акціонерів потрібен кворум у 60 відсотків акцій.

У кризу 2009 року уряд змусив видобути 22 мільярди кубів. Тоді й Коломойський частину газу віддавав на комунальну сферу. То був найуспішніший рік із точки зору балансу газу. Тепер усе покотилося. За півтора року видобуток нафти й газу в Україні зменшився на 7 відсотків.

Яке місце відводять облгазам?

— Держава передала їм право управляти розподілом газу по областях. Законом заборонено приватизувати розподільчі мережі, але умовно вони приватизовані. Не самі газопроводи, а столи, крісла, офіси. Фактично Фірташ, ще за Кучми, отримав можливість безкоштовно використовувати розподільчі мережі, не розвиваючи їх. Газопроводи гниють, бо ними ніхто не займається. Держава не отримує плати за оренду.

Яка тепер роль "Нафтогазу"?

— Він доживає останні місяці. Держави як такої немає, тому ніхто не зацікавлений його тримати. Держава в нас — це сплетіння інтересів президента і трьох олігархів.

— Добрий день, ви не могли б пересісти, мені треба полити, — звертається до нас водій поливальної машини.

— Дядьку! А ви не могли б поїхати геть, я тут інтерв'ю даю, — каже Гудима. — А потім повернетеся.

— Я можу облити, — розгортає шланг чоловік.

— Попробуй, — спокійно відповідає Гудима. — Може, мене й облив би, а через вас не стане.

Росія будує газогони "Південний потік" та "Північний потік". Путін каже, що обійдеться без українського транзиту.

— Це лякалки. Росіяни будують дороговартісні газопроводи не для того, щоб заробляти. Вони хочуть монопольно узалежнити Євросоюз від "Газпрому".

Україні, щоб бути незалежнішою, треба щороку скорочувати споживання російського газу на 10 мільярдів кубів.

Скільки купуємо газу в Росії?

— 2008 року придбали 35 мільярдів кубів, позаторік — 32, торік планували 25. Контракти Тимошенко, що так критикують, дозволяли купувати менше. Треба було тільки за півроку повідомити Росію. Азаров і Бойко наростили закупівлі на 18 мільярдів за півтора року. Це жахливо, адже з газом Росія політично затискає Україну.

Як держава заохочує скорочення споживання газу?

— Це найкраще, що держава може робити. Треба в парламент вносити не Пенсійну реформу, а закон про радикальну модернізацію комунального господарства. Через бюджет стимулювати скорочення споживання газу. Це означає давати кредити на модернізацію, зменшувати податки великим підприємствам хімічної галузі. Але зараз це неможливо. Навіщо Фірташу чи Коломойському вкладати значні кошти в хімічні виробництва, коли вони вже отримали, що хотіли?

До жовтня ціни за газ знову піднімуть. Тарифи на комунальні послуги зростатимуть. За двокімнатну квартиру доведеться платити 1200 гривень. Хто це потягне?

Змінив чотири партії

Уперше народним депутатом Олександр Гудима став 1998 року. Був у фракції Народного руху. Очолював парламентський комітет із питань паливно-енергетичного комплексу. Входив до наглядової ради "Нафтогазу". Наступного скликання перейшов до "Нашої України" Віктора Ющенка, а потім — до Української народної партії Юрія Костенка. Хотів об'єднати УНП із "Батьківщиною" Юлії Тимошенко, але Костенко був проти.

Олександр Гудима — міністр палива та енергетики опозиційного уряду.

 

Вирощує сакури й магнолії

Олександр Гудима родом із Львівської області. Має там сад.

— У мене повно роботи, — каже. — Коли людина вирощує дерева, сама косить траву, то вона — щаслива. Я вже посадив приблизно тисячу дерев. Вони мені як діти, всі улюблені. Сад у мене декоративний, із сакурами, магноліями. Був у Японії, Кореї — там люди багато споглядають природу. Так легше думати.

Із дружиною Марією виховали двох синів. Мають онука.

 

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко треба дати орден княгині Ольги" - Гудима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути