Ексклюзиви
середа, 20 січня 2010 07:09

"Тимошенко та Янукович мають практично рівні шанси"

Автор: фото: УНІАН
  Перед другим туром президентських виборів Юлія Тимошенко та Віктор Янукович боротимуться за голоси насамперед прихильників Сергія Тігіпка
Перед другим туром президентських виборів Юлія Тимошенко та Віктор Янукович боротимуться за голоси насамперед прихильників Сергія Тігіпка

В обмін на публічну підтримку в другому турі президентських виборів Юлія Тимошенко збирається віддати посаду глави уряду та половину міністерських портфелів Сергієві Тігіпку. Він має закликати своїх виборців проголосувати за неї. Про це розповідають у політикумі.

— Тігіпко отримав третій результат, але публічно він не підтримуватиме жодного з фаворитів, — вважає політолог Михайло Басараб, 32 роки. — Соціологія, яка проводилася до завершення виборчої кампанії, показувала, що електорат Тігіпка з мінімальними коливаннями розподіляється навпіл між Януковичем і Тимошенко. Нікому з них він суттєво не додасть.

А виборці Яценюка та Ющенка?

— Основна частина — це потенційні прихильники Юлії Тимошенко. Хоча це стосується переважно виборців Віктора Ющенка.

В Ющенка та Яценюка разом приблизно 12 відсотків. Ці голоси можуть суттєво допомогти Тимошенко в другому турі.

— Більша частина виборців Ющенка та значна частина прихильників Яценюка проголосують за Тимошенко. Вона очевидно сподівається, що за рахунок їхніх голосів зможе нівелювати розрив між нею та Януковичем. А от виборці Петра Симоненка в основній своїй масі проголосують за Віктора Януковича. Хоча, безумовно, він отримає не всі відсотки Симоненка. А десь, наприклад, у межах трьох процентів. Не виключаю, що і сам Петро Миколайович, як вірний партнер російського бізнесмена Костянтина Григоришина, визначився зі своїм кандидатом — Віктором Януковичем. Тому мабуть поїде в агітаційний тур. Формально казатиме, що всі — олігархи, але ж така ситуація в країні, що маємо підтримати Януковича.

Як вчинять майже 2,5 відсотка виборців Литвина?

— Його електорат теж десь порівну розділиться між Януковичем і Тимошенко. Це не дасть жодному з фіналістів якоїсь переваги. Виборці Тягнибока та Гриценка значною мірою відійдуть до Тимошенко.

У нас виходить така картина, що Тимошенко та Янукович матимуть практично рівні шанси в другому турі. Якщо між ними і буде відставання, то в межах 1–3 відсоткі. Скоріше за все, на користь лідера Партії регіонів.

Хоча не треба виключати й того, що за рахунок технологічних кроків та мобілізаційних ефектів, прем"єрка знайде додаткові аргументи для виборців. Теоретично у неї звичайно ж залишаються шанси позмагатися з Януковичем навіть за перемогу.

Загалом невеликий розрив між лідерами спонукатиме їх до того, щоб не визнавати результати голосування. Скільки триватиме ця тяганина — сьогодні можемо лише припускати. Такого Майдану, як у 2004 році, не організує жоден кандидат. Основне протистояння навколо узаконення результатів виборів проходитиме у кабінетах судів, ЦВК, силових відомств та сесійній залі парламенту.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко та Янукович мають практично рівні шанси"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути