середа, 12 травня 2010 06:30

"Тимошенко сама оголосила себе лідером опозиції"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Анатолій Гриценко: ”Влада поставила для себе завдання затриматися років на 20”
Анатолій Гриценко: ”Влада поставила для себе завдання затриматися років на 20”

У понеділок опозиційні сили створили Комітет захисту України. Лідер партії "Громадянська позиція", нардеп-"нунсівець" 52-річний Анатолій Гриценко не підписав установчого акта комітету.

— Підпишу, коли в Комітет увійдуть інші політики, окрім тих, хто ходив на вибори з Тимошенко, — каже Анатолій Гриценко. — Хочу, щоб приєдналися і В"ячеслав Кириленко, і Арсеній Яценюк, і Віталій Кличко. Тоді цей комітет зможе бути платформою для об"єднання парламентських, позапарламентських сил та громадських організацій. Тих сил, які відчувають загрозу втратити Україну. Зараз же практично ніхто з фракції НУ-НС не підписав акта про створення комітету. Це дуже серйозна проблема.

Що треба зробити, аби "нунсівці" ввійшли до комітету?

— Будемо зустрічатися один із одним, переконувати, відновлювати втрачену довіру між політиками-демократами. Останні роки йшло серйозне протистояння, обман один одного. Підкилимні домовленості окремих "опозиційних сил" із Партією регіонів укладалися, укладаються й укладатимуться надалі. Як наслідок, із принципових питань опозиція голосувала по-різному.

Які ваші претензії до Тимошенко?

— Якщо комітет буде платформою для виступів Тимошенко, він не виконуватиме ніякої ролі. Я говорив про це під час засідання. Після мого виступу її вже не називають "лідером об"єднаної опозиції", бо ним вона сама себе призначила. Треба мати на лідерство моральне право! А для цього пройти шлях критичного самоаналізу, самоочищення й покаяння. Починаючи з правдивої декларації про доходи і статки, закінчуючи виключенням із партії та фракції тих, хто безсоромно наживався на тендерах, ліцензіях і ПДВ, на газових схемах і земельних оборудках, хто на підставі "політичної доцільності" руйнував суди, більшість у місцевих радах.

Якої реакції влади чекаєте?

— Нова влада окопується не на місяць чи рік. Вони поставили для себе завдання затриматися у владі років на 20. Їх шляхи дуже схожі на шлях Лукашенка. Але незграбними та грубими діями влада кожного дня додає аргументів для створення сильної опозиції.



Роботу комітету координуватиме Дмитро Павличко


До Комітету захисту України ввійшли Рух, "Батьківщина", "Реформи і порядок", "Народної самооборони", Партія захисників Вітчизни, Європейська партія, Українська соціал-демократична партія, "Свобода" та Українська партія. Координатором Комітету обрали письменника Дмитра Павличка.

Акт про створення Комітету захисту планують підписати Конгрес українських націоналістів, Українська народна партія, УРП "Собор", "Наша Україна" та "Українська платформа".

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко сама оголосила себе лідером опозиції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути