четвер, 29 вересня 2011 07:15

Тимошенко поговорила з донькою
5

Прихильники екс-прем’єра Юлії Тимошенко блокують виїзд зі столичного Печерського райсуду 27 вересня. Перешкоджали вивезенню з суду Юлії Тимошенко. ”Беркут” почав їх відтісняти, побив кількох людей і застосував сльозогінний газ. Ті у відповідь кільком ”беркутівцям” розбили скло на касках

Під столичним Печерським райсудом у середу в наметі сидить 69-річний Ігор Тарасенко із Бориспільського району Київщини. Поряд стоять милиці, замотана у папір коса та вила. Мітингувальник у футболці з портретом Юлії Тимошенко.

На лобі у нього стрічка "Голодую". Другу добу Ігор Тарасенко не їсть — на знак протесту щодо утримання лідерки "Батьківщини" в слідчому ізоляторі.

— Збирався купувати ланцюг і прикувати себе до паркана на Хрещатику. Депутат Дубовой сказав, що в багажнику має 7 метрів ланцюга і ще два куски по метру. Але прийшов Турчинов і каже: "Не треба цього робити. Ви надто радикальні". Хотів продемонструвати всьому світу, що ця влада — бандитська. Випустіть її, вона не втече. Хай дівчина підлікується.

О 9.30 розпочинається чергове судове засідання у справі Тимошенко. Тривають судові дебати. На минулому засіданні вислухали прокурора Лілію Фролову. Вона вважає доведеною вину підсудної "в перевищенні службових повноважень" і вимагає дати їй сім років позбавлення волі. Прихильники екс-прем'єра заблокували виїзд із суду, сталася сутичка з правоохоронцями. На людей бризкали сльозогінним газом, декого побили.

У залі праворуч Тимошенко сидить її донька Євгенія Карр, ліворуч — адвокати Олександр Плахотнюк і Юрій Сухов. Суддя Родіон Кірєєв надає слово представнику цивільного позивача Вадимові Куницькому.

— Унаслідок підписання газових угод від 19 січня 2009 року, які були укладені на невигідних і неприйнятних умовах, НАК "Нафтогаз" потерпів збитки у розмірі 1 мільярд 516 мільйонів гривень. Це підтверджено експертизою, — говорить той.

Кірєєв дозволяє виступити захиснику, а потім екс-прем'єрові. Захист просить, щоби слово Тимошенко було першим.

— Навіть у дрібницях нас позбавляють прав, — говорить 50-річна Юлія Тимошенко до судді.

— Навіть у дрібницях суд дотримується закону, — підвищує голос 31-річний Родіон Кірєєв.

Після 10-хвилинної суперечки судді й захисту слово бере 42-річний Юрій Сухов. Виступає 4 год.

— Я вражений вчорашнім виступом прокурора Лілії Фролової. Вона згадала про процес над колишнім канцлером Федеративної Республіки Німеччина — Гельмутом Колем, але забула зазначити, чи обирали щодо нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою і чи розглядали цю справу без захисників. Обвинувачення є розмитим. Не вказано головного — який закон порушила Юлія Володимирівна.

Далі він обґрунтовує свій погляд. Цитує законодавство. Бере зі столу пластиковий стаканчик, п'є мінералку. Адвокат Плахотнюк доливає  води і ставить перед Суховим. Юлія Тимошенко шепочеться з донькою. Євгенія всміхається.

Екс-прем'єр простягає руку і вимикає мікрофон перед собою на столі.

— Ви від'єднали технічний пристрій від мікрофонів, а в суді йде аудіофіксація, — говорить Кірєєв.

— Я не хочу, щоб ви підслуховували мої розмови з донькою, — відповідає Тимошенко.

Секретар підключає мікрофон. Засідання триває. Сухов продовжує промову, за півгодини каже:

— Пане суддя, якщо можна, давайте зробимо перерву.

Кірєєв оголошує технічну перерву на 10 хв.

Адвокат 42-річний Олександр Плахотнюк виходить на вулицю. Розмовляє із журналістами. В лівій руці крутить чотки.

Євгенія Карр іде з двору суду. Засідання триває.

— У матеріалах справи є протиріччя. Так, в одному випадку обвинувачення говорить, що Кабмін не може контролювати роботу "Нафтогазу", а в іншому стверджує протилежне. Треба вже визначитися, — говорить Сухов.

Протягом його промови присутні читають газети та журнали, продивляються у комп'ютерах новини. Представник цивільного позивача весь час набирає щось на мобілці. Тимошенко швидко пише.

За 40 хв. Сухов знову просить технічної перерви. Кірєєв відмовляє:

— Вона вже була.

Через 20 хв., після повторного прохання адвоката, оголошує перерву ще на 10 хв.

— Невідомо, коли закінчиться суд, — розповідає на вулиці "бютівець" 45-річний Андрій Кожем'якін. — Логіка поведінки прокуратури, судді чи людей із Банкової не піддається розумінню. Але я оптиміст. Післязавтра — саміт Східного партнерства, 16 грудня — підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Сподіваюся, Тимошенко скоро буде вільна.

 

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко поговорила з донькою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути