Ексклюзиви
четвер, 30 червня 2011 07:15

Тимошенко не встала перед суддею Кірєєвим

— Янукович — свиня фарширована. У нього низький рівень культури та інтелекту, — каже в середу вранці біля будівлі Печерського суду киянин Віталій Сергієнко, 53 роки. — Уся його команда — це бандитські морди. Вони наступають на демократію та порядних людей.

Тут 29 червня зібралися близько 200 прихильників Юлії Тимошенко. Прийшли підтримати екс-прем'єра на час розгляду кримінальної справи, порушеної щодо неї за "газові угоди" з Росією.

Правоохоронці загородили вхід парканом. За годину до початку суду громадян до суду не пускають — зал переповнений. Можуть пройти тільки народні депутати та журналісти.

— Я прийшов, щоб висловити свою солідарність Тимошенко, — каже на ходу "нунсівець" Анатолій Гриценко, 53 роки. — Хочу подивитися на свої очі, а не по телевізору, що це за суд.

— Ганьба! — кричать прихильниці Тимошенко міліціонерам через огорожу. Махають прапорами партії "Батьківщина". Починається дощ. Люди дістають парасольки.

Неподалік установили два великі динаміки. Лунає пісня "Юля косу носить". Прибічниці лідера БЮТ пританцьовують, підспівують.

Приходять донька і зять Тимошенко — Євгенія та Шон Карри. Вішають на паркан плакат: "Yanukovich = yanu convict. Yuliya T = liberty". Це означає "Януковича — за ґрати, Тимошенко — на свободу".

За огорожу проходить народний депутат-"регіонал" Інна Богословська.

— Вєдьма! — кричить натовп.

Депутатка йде мовчки.

— Я за Юлечку пришла, — говорить киянка Лідія Яківна, 74 роки. — Я ей письмо написала, так она выдала мне 400 и 200 гривен глаза лечить. Для меня это деньги. Янукович обещал пенсию повысить, а дает 700 гривен. Я ж стала нищая.

На вході охорона перевіряє сумки журналістів. Біля дверей зали є металошукач. Поруч — дев'ятеро працівників спецпідрозділу міліції "Грифон". У залі місця судді, прокурорів, обвинуваченої відокремили перегородками від сидінь для преси та людей, що прийшли послухати.

— Уже не можна, — капітан міліції перекриває дорогу журналістам за 20 хв. до початку засідання. — У залі немає місця. Треба було за годину приходити.

Тимошенко запізнюється на засідання на 5 хв. "Мерседес" екс-прем'єра застряв у заторі, пояснюють представникам мас-медіа. Коли Юлія Володимирівна заходить до зали, депутати і прихильники зустрічають її оплесками.

— Я дякую за справжню оцінку діяльності суду, — каже 50-річна Юлія Тимошенко.

— Не керуйте судом, — обурюється суддя Родіон Кірєєв. У нього сіпається око. — Ваші дії спрямовані на зрив судового засідання.

— Ти краще розкажи, які рішення приймав 7 годин (у суботу суддя сам пробув у нарадчій кімнаті 7 год. — "ГПУ"), — кричить від дверей "бютівець" 47-річний Юрій Прокопчук.

Суддя просить Тимошенко встати. Вона сидить.

— Я уже раз вам сказала, що вставати треба перед судом. Ви — не суд, а фарс, — пояснює. — Проігнорували всі клопотання, проігнорували закон, Конституцію, всі мої права.

— Суд укотре попереджає вас про неприпустимість такої поведінки, — відповідає Кірєєв.

Тимошенко передає йому паспорт.

— Назвіть своє прізвище і дату народження, — продовжує суддя.

— Моє прізвище таке, як і в мільйона людей, які не вірять у штучне правосуддя, — відказує Тимошенко. — Інше в паспорті побачите. Можете подивитися на фотографію, прочитати прізвище. А я не братиму участі в шоу.

Адвокат екс-прем'єра 44-річний Сергій Власенко підводиться. Кладе руку на стіл судді.

— Ви порушуєте порядок. Суд не надавав вам слова, — говорить йому Кірєєв. — Приберіть руку.

Власенко не реагує.

— Ганьба судді! — вигукує з місця одна з прихильниць Юлії Володимирівни.

Екс-прем'єр каже, що суд не надіслав їй та адвокатові повістку із зазначенням місця та часу проведення сьогоднішнього засідання.

— Крім того, ми не змогли ознайомитися з кримінальною справою та обвинувальним висновком, — підвищує голос. У вироку 81 сторінка з додатками. — Тому нам потрібні три дні на ознайомлення. Передаю вам заяву про це. Я б хотіла, щоб ви нам дали ще певний час — не менше трьох тижнів — для того, аби ми мали можливість ознайомитися з матеріалами кримінальної справи.

За 40 хв. засідання закінчується. Наступне відбудеться у понеділок.

— Цей суд був призначений для того, щоб ліквідувати опозицію, не давати альтернативи розвитку країні, — звертається до журналістів у залі Тимошенко. — Це кірєєвщина. Ми подали скаргу до Європейського суду з прав людини. Будемо захищатися та шукати правди в європейський судах.

Екс-прем'єр виходить до прихильників. 15 хв. розповідає про підкуплений суд і репресії щодо опозиції.

Рішення прийматимуть на Банковій

— Те, що відбувається в суді зі справою Тимошенко, показує замовний характер цього процесу, — коментує  52-річний Олексій Гарань, директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії. — Суддя Кірєєв демонструє некомпетентність, не реагує навіть на законні вимоги підсудної, відхиляє всі її клопотання. Зрозуміло, що ні прокуратура, ні суддя не грають самостійної ролі, а рішення прийматимуть на Банковій. Тому в захисту один вихід — затягувати процес, показувати некомпетентність судді. Якщо суд продовжать транслювати, Тимошенко як гарний оратор матиме шанс переграти суддю і прокурора й отримати на цьому додатковий піар. Інша річ — чи вирок уже написаний, чи Банкова ще розмірковує.

 

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко не встала перед суддею Кірєєвим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути