Ексклюзиви
пʼятниця, 13 травня 2011 00:30

Тимошенко не досиділа до кінця засідання суду

Автор: фото з сайта www.pravda.com.ua
  11 травня лідер партії ”Батьківщина” Юлія Тимошенко прийшла до суду з портативним комп’ютером. Писала повідомлення в інтернет про хід судового засідання
11 травня лідер партії ”Батьківщина” Юлія Тимошенко прийшла до суду з портативним комп’ютером. Писала повідомлення в інтернет про хід судового засідання

— Привіт, дорога команда! — вітається лідер "Батьківщини" 50-річна Юлія Тимошенко із "бютівцями" перед будівлею Печерського суду. Вона приїхала подавати скаргу на порушення щодо неї кримінальної справи через газові угоди з Росією.

Тимошенко всміхнена. Каже, що настрій бойовий. Вдягнена у світлий піджак та спідницю. Під коміром брошка з перламутрових намистинок. Тисне руку лідеру фракції БЮТ у парламенті Іванові Кириленку. Він тримає її долоню з півхвилини. Разом заходять до суду.

Для засідання виділяють невелику залу на першому поверсі з двома рядами сидінь та тюремною кліткою. Заходять нардепи і прихильники Тимошенко. Є прокурор. Не залишається місця для телекамер. Журналістів близько 30-ти.

— Дозволяю пройти по одному представнику ЗМІ без телекамер, — говорить суддя Галина Супрун. Вона торік розглядала позов тернополянина Володимира Волосюка проти Віктора Януковича щодо невизнання президентом Голодомору геноцидом. Ухвалила рішення на користь глави держави.

— Думаєте, за прикритими дверима будете фальшувати справу? Не вийде, — підводиться з місця Тимошенко й підвищує голос. — Доки не запустять камер, засідання не буде!

— Скажіть, де бути камерам? Зала не розрахована на таку кількість людей, — м'яко переконує її суддя.

— Ваша честь, ми розуміємо побутові проблеми суду. Але чи не буде іншого приміщення? — говорить захисник Тимошенко, нардеп 44-річний Сергій Власенко. Тимошенко киває на його слова.

— Ні, держава не забезпечила, — з посмішкою відповідає Супрун.

Вони 20 хв. сперечаються. Суддя оголошує перерву, щоби знайти іншу залу.

Засідання переводять у двічі більшу кімнату на другому поверсі. Тут п'ять рядів лав. Люди щільно сідають на них та стають під стінами у три ряди. "Бютівець" Андрій Кожем'якін дає м'ятний "Орбіт" Іванові Кириленку. Той забирає останню жуйку і кладе обгортку на дошку, прибиту до стіни.

Присутні від задухи пітніють. Виходять у коридор. Нардепи Андрій Павловський та Володимир Бондаренко сидять на лаві з портативним комп'ютером — розгадують кросворд.

Суддя починає читати матеріали справи. Говорить стиха, у задніх рядах не чути.

До справи приєднали протоколи допитів колишнього міністра палива та енергетики Юрія Продана, працівників "Нафтогазу". У свідченнях ідеться, що переговори про постачання газу тривали без представників Міністерства палива та енергетики. За 2 год. суддя зачитує близько 100 сторінок.

— Они хотят нас взять измором! — вигукує Тимошенко і виходить із зали.

За нею депутати, журналісти та прихильники. Супрун не підводить голови й читає далі.

— Скільки суддя читатиме справу, невідомо, — коментує лідер "Батьківщини" на вулиці. — Ніколи вся справа не читається вголос. Це абсурд. Я не вірю, що суд прийме позитивне рішення по моїй скарзі, тому оскаржуватиму дії Генпрокуратури у Європейському суді з прав людини.

На виході журналісти питають, чому вона оскаржує тільки одну з трьох порушених стосовно неї кримінальних справ.

— Там все у прискореному режимі завершилося. Досудове слідство провели ночами перед Новим роком — і по "швидких", і по кіотських грошах, — відповідає. — Устигли оскаржити тільки справу по газу. Але це буде перша справа, яку ми доведемо до міжнародного суду.

Власенко повертається на засідання, а Тимошенко їде. Обіцяє прийти, коли почнуться дебати сторін.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко не досиділа до кінця засідання суду ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути