Ексклюзиви
понеділок, 01 червня 2009 19:06

Тимошенко і Янукович домовилися змінити Конституцію

Автор: фото: УНІАН
  Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко і голова Партії регіонів Віктор Янукович на загальнонаціональному круглому столі в Секретаріаті президента,  27 липня 2006 року
Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко і голова Партії регіонів Віктор Янукович на загальнонаціональному круглому столі в Секретаріаті президента, 27 липня 2006 року

У вихідні прем"єр-міністр Юлія Тимошенко й лідер Партії регіонів Віктор Янукович нібито домовилися про створення широкої коаліції вже цього тижня. Кажуть, до них пристане і Блок Литвина. За це голові Верховної Ради обіцяють збереження його посади на найближчі шість років.

За неофіційною інформацією, остання зустріч Тимошенко і Януковича відбулася в суботу. Хоча напередодні прес-служба прем"єрки повідомила, що вона захворіла. Навіть не прийшла на засідання Ради нацбезпеки й оборони, яке через це перенесли на два тижні.

Тимошенко і Янукович попередньо погодили текст нової Конституції і проект "Великого договору", що передбачає створення широкої коаліції. Його БЮТ і Партія регіонів готували півтора року. Згідно з ним президента обиратимуть не всенародно, а в парламенті. Повноваження нинішньої Верховної Ради хочуть продовжити до 2014-го, а наступні парламентські вибори провести у два тури. Їх переможець, незалежно від кількості набраних голосів, отримає 226 мандатів і матиме більшість. Голови облдержадміністрацій підпорядковуватимуться главі уряду, а не президентові, як тепер.

— Я одразу призначу референдум, як тільки ці домовленості відбудуться і якщо будуть маніпулювання з Конституцією, — попереджає президент Віктор Ющенко.

Нардеп-"нунсівець" Ксенія Ляпіна, 45 років, вважає, що БЮТ і Партія регіонів хочуть узурпувати владу:

— Тимошенко і Янукович розуміють, що можуть програти прямі вибори новим кандидатам. Насамперед Яценюку. Тому й вирішили домовитися. Але ж на виборах вони запевняли, що такого об"єднання не буде. Тепер бачимо зовсім інше. Це обман виборців!

У Партії регіонів не приховують, що переговори з БЮТ тривають.

— Ведутся консультации, — каже "регіонал" Борис Колесніков, 46 років. — Когда появятся официальные документы, тогда можно будет об этом говорить.

У БЮТі не всі згодні з тим, що відбувається.

— У рік президентських виборів не можна відбирати у людей право на вибір. Подібні зміни треба приймати після них, на майбутнє, — вважає "бютівець" Святослав Олійник, 33 роки. — БЮТу й "Регіонам" необов"язково змінювати Конституцію саме зараз. Їм достатньо досягти домовленостей, що хтось — Тимошенко або Янукович — не балотується у президенти. Тоді другий їх виграє.

Директор Інституту глобальних стратегій 53-річний Вадим Карасьов каже, що формально БЮТ і Партія регіонів можуть і не утворити коаліцію — але Конституцію таки змінюватимуть.

— Для них це економія коштів. Це дешевше, ніж всенародна виборча кампанія, — говорить він про наміри змінити порядок обрання президента. — Тимошенко самостійно не справляється з економічною кризою, тому мусить розширити свою базу підтримки. Прямі президентські вибори для неї ризиковані. Вона може їх програти і втратити все. А так залишається на посаді прем"єра.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко і Янукович домовилися змінити Конституцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути