вівторок, 18 жовтня 2011 00:30

"Свободівці" посварилися із "бютівцями"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  14 жовтня. ”Свободівці” несуть національний прапор столичною вулицею Володимирською на честь  69-річчя з дня заснування Української повстанської армії
14 жовтня. ”Свободівці” несуть національний прапор столичною вулицею Володимирською на честь 69-річчя з дня заснування Української повстанської армії

Близько 16.00 у п'ятницю, 14 жовтня, до пам'ятника Шевченку в Києві приходять Ганна Сінькова і Дар'я Степаненко. Перша посмажила яєшню на Вічному вогні, друга — вдарила квітами міністра освіти Дмитра Табачника. Обох супроводжують поглядами більшість присутніх.

— Дивися, дивися, це ж вони, — перешіптуються.

Дівчата тримають одна одну під руки та хіхікають.

Біля підніжжя пам'ятника збираються близько півтори тисячі людей. Переважно "свободівці" з партійними прапорами, члени Конгресу українських націоналістів, кілька — зі стягами "Батьківщини". З'їхалися на марш до 69-річчя з дня створення Української повстанської армії.

— Добиралися поїздами, бо автобуси міліція не пропускає, — розповідає 37-річна Ольга Совенко з Івано-Франківська. — Викупали квитки за пару тижнів, і то багатьом не вистачило на нормальні потяги.

Починаються виступи, розмови в натовпі стихають. Депутат Львівської облради від "Свободи" Ірина Фаріон говорить, що треба наслідувати діяльність УПА.

У цей час хрипить та падає на газон 53-річний Остап Леськів зі Львівщини. У нього судоми.

— А, епілепсія, зараз пройде, — спокійно каже один із мітингувальників.

— Накрийте обличчя чимось чорним, — радить літня жінка.

Вихоплює чорну футболку з прилавка, на якому продають символіку.

— Що ви робите? Спочатку заплатіть! — обурюється продавець і кладе товар на місце.

У Леськіва темніють губи, з рота тече піна, він майже не дихає. За 10 хв. його забирають до лікарні.

Біля пам'ятника свій виступ починає лідер "Свободи" 42-річний Олег Тягнибок:

— 20 років нелюстровані недобитки разом із космополітичними лібералами будували Україну, де зручно жити тільки їм, але аж ніяк не 46 мільйонам українців.

— То, шо ми тут говоримо — то таке, — розмірковує у натовпі чоловік років 30. На плечах у нього сидить хлопчик, років 6. Звертається до літньої жінки у чорному пальті й береті. — А треба брати в руки вила, автомати, пару сотень метрів вірьовки і йти під Верховну Раду.

— Небагато треба — стати і стояти, — киває жінка.

— А навіщо стояти? — дивується чоловік. — Одрізав 3 метри вірьовки, на шию, повісив. Слєдующий. І всьо. Там не багато треба — хай буде 200 чоловік по 3 метри вірьовки — то копійки.

До пам'ятника підходить киянин 60-річний Олександр Македонський. 70 днів живе в наметовому містечку під Печерським судом. Він у капюшоні, тримає дерев'яну косу з написом "Власть! Я за вами". Поруч полковник українського козацтва 56-річний Андрій Авраменко з Донецька — у формі, папасі, тримає невеличку шибеницю з трьома зашморгами. На шибениці напис "Це для влади".

— Смерть прийшла! — вигукує Олександр. — Где вы прячетесь? Влада — выходи! Янукович, Азаров, Богохульська — я за вами! Раз-два-три-четыре-пять — я иду искать! Кто не спрятался — я не виновата!

— Так тут влада навряд чи буде! — сміються мітингувальники. Двоє хлопців, років по 18, фотографуються зі "смертю".

О 18.00 розпочинається марш на честь УПА. Тягнибок з іншими керівниками партії йдуть по вул. Володимирській у бік Михайлівської площі. Там має відбуватися святковий концерт. Один зі "свободівців", у короткій шкірянці та плетеній шапці, виштовхує з-за спини Тягнибока літнього чоловіка з прапором "Батьківщини".

— Що ви робите? — верещить прихильниця "Батьківщини" зі штучним білим шиньйоном, складеним у хвіст на маківці. — Мы все равно пойдем за вами. Это же наша общая акция!

Жінка підтримує прапороносця, бо він ледь не впав від поштовху "свободівця".

Доки на проїжджій частині шикується колона "свободівців", нардеп-"бютівець" 51-річний Юрій Одарченко з прапором "Батьківщини" йде попереду.

— Що за свинство? — біжить до нього заступник Тягнибока Андрій Мохник, 39 років. Червоніє, розмахує руками. Відштовхує на тротуар прихильників Тимошенко, серед яких тільки літні жінки та чоловіки. Інші "свободівці" теж відштовхують їх.

— Відійдіть убік! — кричить Мохник. — Ви не маєте права тут іти! Ми так не домовлялися!

— Я можу йти де хочу! — кричить прихильник Тимошенко.

— Чому ви виперлися перед національним прапором! Я організатор акції! А ти хто? — продовжує сперечатися Мохник.

— Чекайте! Чекайте! Ми відійдемо, — спокійно відказує Одарченко.

"Бютівці" переходять усередину колони.

Бандера — наш герой! Покрова — наше свято! Зека — геть! Спасибо жителям Донбасса за президента-пи..раса! — кричать.

Усі вулиці, що перетинаються з Володимирською, заблоковані кількома сотнями міліціонерів-"беркутівців". Стоять у кілька рядів. На поясі в деяких працівників спецпідрозділу "Беркут" — балончики зі сльозогінним газом "Кобра".

На Михайлівській площі починається концерт. Виступають гурти "Кому вниз", "От вінта", "Тінь сонця". Неподалік сцени штовхаються під музику близько десятка хлопців. Двоє з них голі по пояс. Тягнибок іде звідти за 30 хв.

— Ми нічого не платили музикантам, — каже "ГПУ". — Є речі, які люди роблять не за гроші.

Зараз ви читаєте новину «"Свободівці" посварилися із "бютівцями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути