Ексклюзиви
пʼятниця, 14 січня 2011 20:38

Судова система діє вибірково

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  ”Самооборонівці” Сергій Луценко (зліва направо), Олесь Доній та Володимир Ар’єв в партійному офісі розповідають про зустріч із дипломатами з приводу репресій проти опозиції. 12 січня
”Самооборонівці” Сергій Луценко (зліва направо), Олесь Доній та Володимир Ар’єв в партійному офісі розповідають про зустріч із дипломатами з приводу репресій проти опозиції. 12 січня

Партія "Народна самооборона" організувала зустріч із представниками дипломатичних місій в Україні. Розповіли їм про репресії.

Розмову з дипломатами планували ще до Нового року. Замовили й оплатили залу в столичному готелі "Київ". Але за два дні до заходу партійцям повідомили: у приміщенні відключили електроенергію і планують ремонт. Згодом, що прорвало каналізацію. У Верховній Раді зібратися не дозволили з формальних причин: зверталися по дозвіл до голови парламенту, а мусили — до керуючого справами. Зрештою, дипломатів запросили в офіс партії на бульв. Лесі Українки. За день до цього іноземні посольства обдзвонювали невідомі. Казали, що захід нібито скасовано.

— Пресу запрошуємо окремо на 14.00, — відповідає на прохання "ГПУ" бути на зустрічі 51-річний Сергій Луценко, старший брат затриманого екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Зараз Сергій очолює "Самооборону". — Дипломати — люди консервативні, наполягали, щоб журналістів не було.

О 13.30 від офісу "Самооборони" від'їжджають останні машини з дипломатичними номерами. З приміщення виносять кавоварку, ящики зі стаканами й чашками. Виходять двоє лікарів швидкої допомоги "Борис". Кажуть, були на звичайному черговому обслуговуванні.

Журналістів впускають у приміщення о 14.00. До зали заходять нардепи-"нунсівці" Олесь Доній та Володимир Ар'єв. Розповідають, що на брифінг запросили 43 дипломатичні установи. Приїхали представники США, Болгарії, Канади, Японії, Швеції, Словенії, Словаччини, Польщі, Фінляндії і Чехії.

— Згортання демократії в Україні — не лише справа України, — говорить 41-річний Олесь Доній. — Якось на зустрічі з представниками польської громадськості я сказав: "Якщо ви думаєте, що російська експансія, підкуп політиків зупиниться на кордонах України й Білорусі, то помиляєтеся. Гадаєте, ваші політики непродажні? Їх просто ще ніхто не намагався підкупити".

Каже, що Генпрокуратура не дозволяє відвідувати Юрія Луценка:

— Слідчий наважується в очі депутату Гримчаку казати, що повинен порадитися з кимсь "згори", аби дати дозвіл на зустріч. Ми не можемо перевірити, в яких умовах він перебуває. Але я свого часу сидів у подібній камері в Лук'янівському СІЗО: невеличке приміщення, двоє двоярусних ліжок.

35-річний Володимир Ар'єв додає:

— Ми довели до відома дипломатів, що судова система діє вибірково: справи Луценка і Тимошенко рухаються шаленими темпами, а розкриття вбивства Ґонґадзе тягнеться роками. Слідство свідомо затягує появу генерала Пукача в суді, бо він може назвати імена співучасників убивства Ґонґадзе, які зараз перебувають у владі.

— Обшукали помешкання філологів Юрія Ноги і Марини Брацило. В Донецьку побили українського журналіста й поета Олександра Демченка, який наважився написати вірш про Ріната Ахметова, — додає Доній.

Зараз ви читаєте новину «Судова система діє вибірково». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути