Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2012 05:15

"Суди з міліцією прокришували все, що робила влада"

Центрвиборчком визнав неможливість установити достовірні результати виборів у п'ятьох одномандатних округах — № 94, 132, 194, 197, 223. Ці округи — димова завіса, щоб відвернути увагу від масових фальсифікацій по всій країні, каже заслужений юрист України, нардеп-"нунсівець" Юрій Кармазін, 55 років. Він вважає, перевибори нічого не змінять, якщо результати фальсифікують на всіх етапах. Розповідає про основні методи впливу на підсумок голосування.

Опозиція погодилася на невключення до її виборчих списків власних керівників — Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Не йдеться про те, що вони можуть бути обрані, адже ці лідери судимі. Але ж з'їзд записав їх до списку, і вони мають там бути. Інше питання, що вони не могли б отримати мандата.

Влада не дала можливості кожному дев'ятому кандидатові взяти участь у виборах. Це відбувалося через якісь закорючки в документах, які навіть не передбачені законом. Наприклад, людина не вказала якісь відомості про себе. Одних про це попереджали, а інших знімали з перегонів. Таких — 443 особи. Це був попередній "відсів" за вказівкою Адміністрації президента.

ЦВК пішла на призначення комісій нелегітимним шляхом. Якось так сталося, що партії, які не існують, жодної роботи не проводять, отримали місця в окружних комісіях по всій країні. А окремі опозиційні сили — не отримали.

Списку виборців до пуття не почистили: навмисне включали померлих, наплутали адреси. Багато людей себе у переліках не знайшли — цілі будинки, гуртожитки тощо. Це зробили, щоб не було помітне вкидання бюлетенів у певних округах.

Під час виборів відбувалися "каруселі" в окремих регіонах. У Донецьку по п'ять разів приходили ті самі люди, отримували бюлетені й голосували за інших — на тій самій дільниці або на різних. "Свої" члени комісій це прикривали.

Штучне завищення явки. У 59-му окрузі на Донеччині явка була 46 відсотків, а в одному з районів увечері раптом стала 85-90 відсотків. Через це загальна кількість тих, хто проголосував, підстрибнула до 64 відсотків. Звісно, ці 18 процентів кинули Партії регіонів. І це в одному окрузі. Через завищення результатів "регіоналам" влада занижувала відсоток іншим політсилам.

Суди з міліцією прокришували все, що робила влада. Де потрібно, втручалися, били людей, забирали бюлетені, скасовували результати по десятках дільниць, якщо їхній кандидат програвав.

Членів ДВК та ОВК від опозиції залякували, намагалися усунути від роботи. Знаю випадок, коли до жінки, члена комісії від УДАРу приїхали "в гості" представники шахти, де працюють чоловік і син. Сказали: якщо не хочеш, щоб 29 жовтня їх звільнили, не йди на дільницю. Вона написала заяву до прокуратури. А сотні чи тисячі членів комісій піддалися на цей тиск.

В окружних комісіях псували бюлетені й переписували протоколи дільниць під час підрахунку. Скажімо, лежить тисяча бюлетенів на підтримку опозиційного кандидата й кулькова ручка. За кілька хвилин ці папірці член ОВК може перетворити на недійсні — ставлять іще одну галочку за іншого кандидата.

Зараз ви читаєте новину «"Суди з міліцією прокришували все, що робила влада"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути