пʼятниця, 23 вересня 2011 07:30

Студентка вдарила квітами Табачника

Студентка Києво-Могилянської академії 17-річна Дар'я Степаненко у четвер вранці прийшла під клуб Кабміну. Тут тривав Форум міністрів освіти 40 європейських країн. Дар'я попросила в одного з журналістів посвідчення, показала його охороні й пройшла всередину. Мала букет лілій, куплений на майдані Незалежності за 50 грн.

Дар'я дочекалася, коли біля неї опинився міністр освіти України Дмитро Табачник.

— В якийсь момент я стояла від нього за 3–4 метри. Підійшла ближче, — розповідає студентка. — Кажу Табачнику: "Я хочу вам подарувати квіти". Він повернувся. "Дуже приємно" — відповів. Я відійшла на крок і вдарила його букетом. Він схопив мене за руку й так тримав кілька секунд. Дивився в очі. Підійшов англомовний журналіст, схопив мене за руки й вивів із приміщення.

Дар'ю обступили журналісти. Вона стояла з квітами й давала коментарі. За 10 хв. приїхала міліція. Студентку посадили в машину й повезли в дитячу кімнату Печерського райвідділу міліції.

— Зверталися на "ви", поводилися чемно, — каже Дар'я. — Я відмовлялася давати свідчення без адвоката.

У райвідділі склали протокол про скоєння адміністративного порушення Дар'єю Степаненко за статтею 173 Адміністративного кодексу: дрібне хуліганство. Покарання — штраф, громадські або виправні роботи, арешт до 15 діб. У цей час приїхав нардеп-"нунсівець" 40-річний Андрій Парубій, якому стало відомо про цей випадок із новин. Він написав заяву, що бере Дар'ю Степаненко на поруки. Її відпустили. У райвідділі пробула з півгодини.

— Табачника зневажають усі студенти, — каже після звільнення. — Ми неодноразово вимагали відставки цього ката української освіти. Його антиукраїнська діяльність нас не задовольняє. Тому я так і виявила свій протест. Висловила йому неповагу. Я йому сильно дала ляпаса квітами. А те, що цей ляпас був від жінки — це було яскраво і його принизило.

Дар'я каже, що з допомогою друзів три дні тренувалася й відпрацьовувала удар.

— Його побудовано на базі прийому "уракен" — блискавичний, несподіваний удар, — розповідає. — Цим прийомом брати Клички нокаутували чимало суперників.

— День на мені вона тренувалася бити квітами — я їй ставив удар, — розповідає 51-річний Олександр Місюра, з Коаліції учасників помаранчевої революції. — Потім — на своєму коханому. Йому було легше — вона вже не робила "скользящих", навчилася. А мені трохи морду подерла.

Дар'я Степаненко народилася в Черкасах. Її мати — вчителька, батько — безробітний. Вчиться на другому курсі Могилянки на факультеті гуманітарних наук, спеціальність — "історія". Є членом націоналістичної організації Братство святого Луки.

Студенти розповідають про Дар'ю як про тиху спокійну людину. На кафедрі історії її називають сумлінною, але логічного пояснення вчинку з квітами не знаходять:

— Це якась провокація, — говорить Тетяна Сірош з кафедри історії. — Вона не може виступати від імені всіх студентів.

Віце-президент університету 58-річний Володимир Моренець приїжджав у райвідділ до Дар'ї, щоб розібратися в ситуації.

— На місці її вже не застав, — каже. — Ніяких дзвінків із Міністерства щодо цього інциденту не було.

Жодного удару квітами не було, каже міністр 47-річний Дмитро Табачник:

— Спочатку вона чарівно усміхалася, казала, як прагне подарувати квіти, потім почала тицяти ними. Ставлюся до цього абсолютно спокійно.

У четвер зранку Дар'я Степаненко прогуляла пару "психологія соціального впливу та успіху".

Зараз ви читаєте новину «Студентка вдарила квітами Табачника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути