середа, 04 січня 2017 07:30

"Стара система зламана. Ніхто не може вказувати патрульному, кого карати, а кого — ні"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич: ”Я тільки стаю поліцейським.  Серцем я ще військовий”
Заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич: ”Я тільки стаю поліцейським. Серцем я ще військовий”

— За 10 місяців ми сформували підрозділ із 12 тисяч осіб. Навчили їх. Можливо, не так якісно, як хотілося б, але вони працюють. Головне — суспільство нас підтримує. Стара система зламана. Ніхто не може вказувати патрульному, кого карати, а кого — ні. Я дав слово, що ніколи не подзвоню і не скажу відпустити когось із моїх знайомих або родичів. За рік серйозних зрушень бути не може. Щоб їх побачити, треба час і бажання. Бажання в нових патрульних є, — каже керівник патрульної служби, заступник голови Національної поліції Олександр Фацевич, 30 років.

Які наступні етапи реформування?

— Нас чекають зміни в кримінальній поліції. Наприклад, в Англії є бюро, що займається виключно розслідуваннями тяжких злочинів. Решта правопорушень — це справа поліцейських. Нам варто було б перейняти такий досвід і доручити розслідування дрібних правопорушень поліцейським. Але для цього треба докласти чимало зусиль. Прийняти відповідні закони, навчити вести слідство.

Патрульна поліція запрацювала в усіх обласних центрах і великих містах. Чим відрізняються регіони?

— У Києві та великих промислових містах рівень злочинності вищий. Там патрульним потрібно ще швидше вчитися, бути на 100 відсотків зосередженими. Хотілося б мати більше людей. Патрульні за зміну в столиці обробляють до 1500 викликів. На екіпаж у середньому — близько 15. На виклик — 40 хвилин. Дорожній поліцейський — це не старий співробітник ДАІ. Він не стоїть на дорозі. А дбає про безпеку в населених пунктах за маршрутом патрулювання. Незабаром обслуговуватиме і всі виклики по 102 у тому районі.

Яка ситуація з набором поліцейських на Донбасі?

— Поліцейських там теж не вистачає. Але хлопці, які працюють — не менші патріоти. За порядком їм допомагають слідкувати добровольчі підрозділи. Це важливо, бо патрульні мають тільки легку зброю, вони менш досвідчені.

На підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей немає великого зростання злочинності. Проблема зброї — так. Обстріли — так. Більшість убивств мирного населення — в результаті обстрілів.

Які проблеми були під час набору, переатестації?

— Приходили люди з непогашеною судимістю, невідповідною освітою. Під час переатестації поліцейські іноді приховували проблеми зі здоров'ям.

Ви в одному з інтерв'ю говорили про градації зарплат у різних регіонах. Де життя дорожче — поліцейський повинен отримувати більше. Ця ідея ще обговорюється?

— Патрульним у Києві трохи підняли зарплату. Отримують від 10 тисяч гривень. Начальник управління — 17 тисяч. Тут об'єктивно навантаження більше. Крім того, оголосили донабір. У такий спосіб вирішили мотивувати.

Ви вивчали британський досвід. Що хотіли б запозичити з їхньої системи?

— У Британії добре побудована система роботи з суспільством. Поліцейські — як наші дільничні — працюють із громадами, національними меншинами. Шкільний офіцер — у школі, з батьками учнів. Будь-який громадянин, якщо бачить правопорушення, підозрілу людину — дзвонить. І не черговому на 102, а своєму поліцейському. Має його номер. Хочемо побудувати таку систему, щоб поліцейському довіряли. Навчити комунікації.

Наскільки ефективна робота дільничних у великих містах?

— У процесі реформування МВС усі штати скоротили. Зокрема, й дільничних — удвічі. Та й тих некомплект. Навантаження у них велике, плюс залучаємо під час масових заходів. Зараз один дільничний — на 10 тисяч населення.

У лютому під час нічної погоні в столиці патрульний Сергій Олійник застрелив пасажира БМВ 17-річного Михайла Медведєва. Прокуратура називає це умисним вбивством. Вимагає для Олійника довічного ув'язнення. Як це вплине на патрульних?

— Я підтримую Олійника. Він мав швидко прийняти рішення. Шкода, що загинув, по суті, невинний хлопець. Але говорити, що це умисне вбивство — не можна. Якби патрульні відпустили цю машину, а вона вбила когось із перехожих, патрульних народ розіп'яв би. На відео видно, наскільки емоційною була погоня. Чути і матюки, і попередження. Але Олійник — не вбивця. Він виконував свій обов'язок — захищав своє життя, напарника, нас із вами. Якщо йому дадуть довічне, наступного дня всі поліцейські скажуть: виходити не будемо, стріляти не будемо. І вони будуть праві.

Трапляються випадки, коли під час масових заходів поліція не втручається. Хоча, по суті, на її очах скоюють злочин.

— Коли приймаєш рішення, важливо не створювати загрозу життю — ні поліцейського, ні громадянина. І не нагнітати обстановку. Коли йде натовп із 300–400 підлітків — високий ризик, що ситуація вийде з-під контролю. Застосовувати силу потрібно, коли розумієш, що по-іншому ніяк.

Що вам вдалося за цей рік?

— Основне — створили підрозділ патрульної поліції. Мені вдалося зібрати навколо себе друзів. Я дружбу і службу не змішую — але на службі є люди, яким довіряю. І питаю, звичайно, з них у три шкури. Я знайшов спільну мову зі старою системою. Побачив їхню роботу, переконався, що там є достойні люди. А раніше критикував сильно. У них я багато чому навчився по своїй лінії — безпеки на вулицях.

Ви більше року очолюєте патрульну поліцію. Наскільки вам комфортно на цій посаді?

— Я тільки стаю поліцейським. Серцем я ще військовий. Але мені подобається те, що роблю. Подобається команда. Розбираюся потихеньку. У мене начальники департаментів — професіонали. Не соромлюся запитати — я людина в цій системі нова. По військовій лінії знаю більше. Поки що.

Що ви відчули, коли Хатія Деканоідзе подала у відставку?

— Ми до цього з нею багато розмовляли. Для мене це не було несподіванкою. Та я відчув смуток. Це людина, якій довіряю. Людина, яка знала, що робить. Настане час — її роль суспільство ще оцінить.

Куди, на ваш думку, рухається українське суспільство?

— Війна багато чого поміняла в головах. Більшість українців хочуть жити в цивілізованій, безпечній, чесній країні. Вони хочуть змін — щоб усе було відкрито й законно.

5257 поліцейських старого складу звільнили з лав Нацполіції за результатами атестації. Спеціальна комісія рекомендувала підвищити на посаді майже 4,5 тисячі поліцейських і стільки ж — понизити. Серед керівництва вищої ланки 26% не пройшли атестацію.

— У нових поліцейських немає наставників, які можуть навчити. Зі старого складу залишилося 7 відсотків. Решта — не пройшли переатестацію. Нема в кого перейняти досвід. З другого боку — немає й тих, хто навчив би поганому, — вважає керівник патрульної служби, заступник голови Національної поліції Олександр Фацевич.

Викладав у військовому ліцеї

Олександр Фацевич народився в селі Ляличі Приморського краю Росії. Коли йому було 12 років, родина переїхала до Луцька. Навчався в Одеському інституті сухопутних військ. Служив у 79-й окремій ­аеромобільній бригаді в Миколаєві. Близько двох років викладав у Волинському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою. ­2014-го став керівником спецпідрозділу "Світязь", який направили в зону АТО. Брав участь у боях під Іловайськом, Вуглегірськом, Дебальцевим. Нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня. З ­2015-го — керівник патрульної служби, заступник голови Національної поліції.

Одружений, виховує 6-річну доньку.

Зараз ви читаєте новину «"Стара система зламана. Ніхто не може вказувати патрульному, кого карати, а кого — ні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути