середа, 28 вересня 2011 06:45

Стан здоров'я Луценка критичний

Стан здоров'я Луценка критичний

— Я передаю в СІЗО ліки, які прописали лікарі, — каже вранці у вівторок у столичному Печерському райсуді дружина екс-міністра внутрішніх справ 46-річна Ірина Луценко. Її голос сумний. Опускає очі. — СІЗО його не лікує. Один раз вкололи но-шпу, коли йому було погано. В них був замовлений конвой, щоб вивозити його на обстеження. Вкололи знеболювальне, щоб дійшов до машини. Це цинізм вищої міри: людина не може встати, її колють, щоб вона це зробила. Йому треба ставити крапельниці. Але для цього немає можливості. У СІЗО розводять руками.

О 9.15 до зали заходять троє суддів. Олексій Баганець, адвокат Луценка, подає клопотання про зміну запобіжного заходу для екс-міністра. Каже, 20 вересня комісія лікарів Міністерства охорони здоров'я надала висновок обстеження Луценка.

— Комісія не спростувала діагноз, встановлений нашому підзахисному 30 серпня — цироз печінки, — говорить Олексій Баганець, 57 років. — Він більше чотирьох місяців не отримує гарантованого Конституцією повноцінного лікування. На сьогоднішній день стан його здоров'я є критичним. До клопотання долучаю медичні документи.

Передає судді Сергієві Вовку кілька аркушів. Той кладе їх біля себе.

— Баганець у черговий раз намагається ввести вас в оману, — встає прокурор Віталій Клименко. — Хоче в незаконний спосіб домогтися протиправного скасування обраного запобіжного заходу. Суду не надано даних щодо наявності в Луценка хвороб, які унеможливлюють його утримання під вартою.

— Згідно висновку лікарів, має місце жирова хвороба печінки, — додає прокурор Антон Зінченко.

— Я хочу, щоб сторона звинувачення надала документи, на які вона посилається, цитуючи нібито мій діагноз, — піднімається з лави і киває на прокурорів Юрій Луценко, 46 років. — Хочу побачити, чим керується ця гоп-компанія. Таке розголошення є злочином. Вони розуміють це судячи з того, як ці мишки затихли.

— Пацани, давайте докази! — перебиває його дружина. — Ми показували документи, а ви?

Пацани, давайте докази! Ми показували документи, а ви?

— Мені дали три тижні на лікування, — продовжує підсудний. — За цей час чотири рази взяли забір крові і прикладали до руки ватку. Ще чотири рази мене зважували і чотири рази послухали стетоскопом. З учорашнього дня я почав приймати три таблетки — вітаміни. З кожним разом діагноз стає все кращий. Ми так підірвемо бізнес Баден-Бадена, Карлових Вар. Єдине, падлюк-прокурорів на всіх не вистачить, а це обов'язково входить у лікування. В цьому допоможе Верховна Рада, яка на наступний рік хоче збільшити фінансування прокуратури на 50 відсотків. Це все для профілактики і лікування печінок наших громадян і гостей країни. У СІЗО перебувають 100 людей з відкритою формою туберкульозу. Це при тому, що санчастина розрахована на 40 чоловік. Ще 100 хворі на СНІД. Це тільки ті, у кого його виявили.

Суд іде до нарадчої кімнати. За 50 хв. клопотання відхиляє. Луценко сідає, опускає голову, червоніє.

— Фашисти ви разом із прокурорами! — вигукує нардеп-"нунсівець" 36-річний Володимир Ар'єв. Він стоїть у залі поруч із депутатом Тарасом Стецьківим. — Над вами є вищий суд!

— Ми допускали, що ви не задовольните клопотання, — говорить суддям Баганець. — Тому змушений звернутися ще з одним — про госпіталізацію Луценка до лікарні швидкої допомоги.

— Півтора місяця тому помер прем'єр-міністр Криму Джарти, — встає з місця Ірина Луценко. Нервово крутить у руках ручку. — Більше року фахівці Міністерства охорони здоров'я ставили йому діагноз виразка шлунка, і від цього лікували. Вони просто не помітили, що в нього був рак. Про це Джарти дізнався через рік, коли була вже четверта стадія. Зробили все, але це вже не допомогло. У Луценка є всі ознаки початкової стадії цирозу печінки.

— Захисники сказали, що ми просимо про госпіталізацію, — говорить екс-міністр. — Я нічого просити не хочу. В довідці від 30 серпня чорним по білому написано, що мене потрібно госпіталізувати. Але прокурор вважає, що мене треба тримати тут, доки не здохну. Тоді можна буде поставити діагноз.

Суд знову йде радитися.

— Як здоров'я? — англійською цікавиться в Луценка заступник шведського посла Мортен Енберґ.

— Так собі, — відказує англійською екс-міністр. — Щодня в мене запаморочення.

Мортен співчутливо киває головою. Кілька хвилин Луценко переповідає чому проти нього порушили кримінальну справу.

За годину судді відмовляють Луценку в госпіталізації. Мовляв, немає правових підстав.

Зараз ви читаєте новину «Стан здоров'я Луценка критичний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути