четвер, 15 грудня 2011 00:00

Справу проти Кучми закрили

Печерський райсуд Києва скасував постанову Генпрокуратури про порушення кримінальної справи щодо екс-президента Леоніда Кучми. Його звинувачували в перевищенні влади та службових повноважень, що призвели до загибелі 2000 року журналіста Георгія Ґонґадзе.

— Судом встановлено, що єдиною підставою для порушення справи є аудіозаписи розмов (у кабінеті Кучми. — "ГПУ"), зроблені колишнім співробітником Управління держохорони Миколою Мельниченком, — зачитала рішення суддя Галина Супрун. — У контексті рішення Конституційного суду, яким роз'яснено, що обвинувачення не може ґрунтуватися на даних, зібраних особою, не уповноваженою на здійснення такої діяльності, суд встановив, що Мельниченко не є особою, уповноваженою на здійснення такої діяльності.

Кримінальну справу проти Кучми завели 21 березня 2011 року. З того часу він був на підписці про не виїзд. Ходив свідчити в прокуратуру.

— Рішення суду — абсолютно прогнозоване, — вважає голова Центру політичних досліджень "Пента" 53-річний Володимир Фесенко. — Відкрите питання: чому взагалі порушували справу? Багато хто каже про особисту зацікавленність заступника генпрокурора Рената Кузьміна. Мовляв, він конкурує з гепрокурором Пшонкою й намагається за допомогою резонансних справ підготувати плацдарм для отримання посади шефа. Можливо, це інструмент захисту. Нібито Пшонка мав намір навесні посунути Кузьміна, а Кузьмін відкриттям резонансних справ страхувався від цього. Ходили версії, що хтось із оточення Януковича хотів відкриттям цієї справи спростувати тезу про "вибіркове правосуддя".

Микола Мельниченко у жовтні виїхав до Ізраїлю. Після того суд виніс постанову закрити його в СІЗО.

— За моїми близькими, адвокатами стежать. Навіть мінували будинок, — розповідає Мельниченко в телефонній розмові з кореспондентом "ГПУ". — Я вирішив виїхати. Вийти живим зі слідчого ізолятора буде нереально.

Зараз ви читаєте новину «Справу проти Кучми закрили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути