середа, 22 грудня 2010 10:32

"Щока з внутрішньої сторони пробилася, пішла кров, зуби хряснули"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Юрія Гнаткевича забрали в одномісну палату ”Феофанії”
Юрія Гнаткевича забрали в одномісну палату ”Феофанії”

Учора зранку подвір'я столичної лікарні "Феофанія" чистять від снігу трактором. За ним четверо робітників лопатами відкидають сніг на узбіччя.

Тут п'ятий день перебувають побиті "регіоналами" у Верховній Раді "бютівці" — Євген Суслов, Василь Кравчук, Михайло Волинець та Юрій Гнаткевич. Підіймаємося на третій поверх одного з корпусів у кардіологічне відділення. У одномісній палаті лежить 70-річний Юрій Гнаткевич. Після бійки його тиск стрибнув до 280 на 130.

Чекаємо близько, години доки від нього вийдуть лікарі. Депутат ліфтом спускається за нами на перший поверх. Поголений, у сірій лікарняній піжамі та картатих капцях.

— До мене приходив заступник головного лікаря. Просив не проводити журналістів, —  каже.

Гнаткевичу на мобільний дзвонить суддя Конституційного суду Віктор Шишкін. Цікавиться, як здоров'я, бажає одужувати.

Юрій Васильович присідає на край застеленого білою білизною ліжка. Каже, події четвергової бійки пригадує як у тумані. Пам'ятає початок та самий кінець.

— Ми блокували трибуну, — розповідає. — Хотіли, аби заслухали голову Держказначейства. Він мав би сказати, що Юля не розтратила Кіотські гроші (Юлію Тимошенко звинувачують у використанні на пенсії грошей, отриманих від Японії за продаж квот на парникові викиди. — "ГПУ"). А "регіонали" дочекалися, поки ми розслабимося надвечір. Деякі навіть пальта з гардероба пішли забирати. Й напали зненацька, по-військовому. Відчувають вседозволеність, тому геть розпоясалися й били всіх. Але ж це колишні кримінальні авторитети, тому не дивуюся. Я випадково опинився у центрі подій — сидів у кріслі першого віце-спікера. Хтось ударив мене в щелепу. Щока з внутрішньої сторони пробилася, пішла кров, зуби хряснули. Я протиснувся у бік, став біля прапора. Одразу до зубів, вони в мене частково вставні. Думаю, якщо знову в бійку полізу, зубів точно не буде.

Гнаткевич прикриває очі. Тримається руками за голову. Говорить тихіше й повільніше.

— Вийшов у коридор. Пам'ятав, що в залі залишилася сумка з депутатською зарплатою — 17 тисяч 400 гривень. Попросив когось забрати її. Отямився вже у "швидкій". Сумка поряд, без шлейки. А гроші є.

Каже, перед ним хотів вибачитися "регіонал" Олег Царьов — активний учасник бійки. Але того до Гнаткевича не пропустила "бютівка" Зоя Шишкіна.

У палату Юрія Васильовича підіймали на ношах. Посеред невеликої кімнати стоїть ліжко. На ньому складений плед. На тумбочці праворуч — пакет з апельсинами, лимон, електричний чайник. Чай "ліптон" у пакетиках лежить на підвіконні. Там же яблучний та апельсиновий сік, мінералка боржомі, яблука, хурма, авокадо, гвоздики у вазі. До ручки кватирки прив'язана мотузка, за неї треба сіпати, щоб відкрити вікно. У палаті на підлозі паркет, під стелею висить телевізор. Є окремий балкон, шафа для одягу, туалет і душ.

— Кожен день два рази приймаю контрастний душ, — каже Юрій Гнаткевич.

Виходить провести до ліфта. Коли стоїть, трохи похитується. Дзвонить Євгенові Суслову, який лежить у сусідньому корпусі. Просить пропустити до себе журналістів. Той відмовляється.

Зараз ви читаєте новину «"Щока з внутрішньої сторони пробилася, пішла кров, зуби хряснули"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути