четвер, 21 квітня 2011 08:23

"Слідство не з'ясувало, хто підірвав пам'ятник Сталіну"

У четвер відбудеться чергове засідання суду щодо пошкодження пам'ятника Сталіну на території запорізького обкому Компартії. Скульптурі відпиляли голову. Це сталося торік 28 грудня. Відповідальність на себе взяла організація "Тризуб" ім. Бандери. Наступного дня комуністи приладнали голову на місце. А в ніч проти 1 січня невідомі підірвали статую.

Після вибуху в різних регіонах України затримали десятки членів "Тризубу". Вісьмох посадили до слідчого ізолятора. Спочатку їм закидали хуліганство. Потім завдання матеріальної шкоди. Комуністи заявили, що збитки становлять 374 тис. грн. Минулого тижня суд випустив сімох активістів на поруки депутатів-"нунсівців".

— У кошторис збитків Компартія записала нереальні цифри, — каже депутат із НУ-НС 40-річний Андрій Парубій. — Включила туди розробку пам'ятника, проведення референдуму щодо його встановлення, покладання квітів, підвіз ветеранів.

Без відповіді лишається запитання, хто підірвав скульптуру.

— Слідство це не з'ясувало, — продовжує Парубій. — Думаю, вони навіть не шукають винуватців вибуху, бо це була спецоперація для того, щоби почати арешти людей. Слідчі самі не знають, як вийти з цієї ситуації. На судовому засіданні прокурора питали: "тризубівців" звинувачують у пошкодженні чи знищенні майна? Він на це не зміг відповісти.

Захист звертає увагу на невизначений правовий статус пам'ятника. Комуністи його встановили самовільно, без дозволу місцевої влади.

— Шкода може бути завдана тільки в разі набуття права власності на майно, — говорить адвокат обвинувачуваних 35-річний Сидір Кізін. — У даному випадку пам'ятник установлений незаконно. Є припис про його демонтаж і постанова про штраф (за незаконне встановлення. — "ГПУ"). Прокуратура Запорізької області мала б через суд зобов'язати Компартію його демонтувати.

Захист вимагатиме закрити справу та відшкодувати моральні збитки за перебування затриманих у СІЗО й катування.

Зараз ви читаєте новину «"Слідство не з'ясувало, хто підірвав пам'ятник Сталіну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути