четвер, 05 квітня 2012 07:45

"Серйозність намірів Кличка стане зрозумілою з його партійного списку"

Партія "Удар" Віталія Кличка вирішила не висувати разом з іншими опозиційними партіями спільний список кандидатів у депутати Верховної Ради. Так "Удар" має шанси набрати більше голосів, вважає Кличко. Він розраховує на 7% голосів виборців за партійними списками.

— Є питання важливіші за спільний список опозиції, — вважає директор Міжнародного інституту демократії 42-річний Сергій Таран. — По-перше, узгодити єдиних кандидатів від опозиції на мажоритарних округах. Якщо цього не зробити, опозиціонери програють вибори навіть там, де мають значну підтримку. Друге, єдність у контролі підрахунку голосів.

На чому ґрунтується впевненість Кличка, що окремо він набере більше?

— Виборці Кличка, Тимошенко та Яценюка дуже подібні та ідеологічно близькі, але різняться в очікуваннях від політиків. "Батьківщину" підтримують традиційні люди. У цьому до неї дотичний і "Фронт змін". Вони асоціюються зі словом "помаранчеві". Тимошенко та Яценюк були при владі. Екс-прем'єр навіть має суттєвий негативний рейтинг. А за "Удар" голосують ті, хто хоче принципового оновлення політики та нових людей. Якщо ці три партії зібрати разом, більше голосів не буде — їхні виборці взагалі можуть не піти голосувати.

Що дасть Кличку самостійний похід?

— Більше голосів у скарбничку опозиції та можливість самому керувати своїми депутатами та приймати рішення. Думаю, Кличко зможе провести до парламенту приблизно 15 депутатів.

Частина експертів не бачать у ньому реального опозиціонера.

— Є побоювання, що Кличко співпрацюватиме з владою. Принаймні, вона намагатиметься будь-що перекупити частину його депутатів на "тушки". Як буде насправді, стане зрозуміло, коли ми побачимо, хто входить до партійного списку Кличка.

За рахунок чого "Удар" може збільшити свій рейтинг?

— Кличко все довів як світова зірка спорту. Тепер йому слід добрати гідних людей до своєї партії. Це буде найкращим доказом, що він є серйозним політиком.

У яких регіонах партія Кличка може набрати найбільше?

— Його виборець — молоді освічені люди, розсіяні по регіонах. Скоріше, за нього голосуватимуть у Центральній Україні — Києві та області. Частково — на Західній Україні. Враховуючи розчарування Януковичем на Сході, припускаю, і там матиме хорошу підтримку. Десь третина тих, хто голосував за Сергія Тігіпка, віддадуть перевагу Кличку.

Хто основний конкурент "Удару"?

— Із ним зараз мало хто перетинається. Можливо, трохи "Свобода", бо з нею теж пов'язують оновлення.

Яку тактику Віталій Кличко займе на виборах мера Києва, як найрейтинговіший кандидат?

— Завдання номер один — домовитися з опозиційними політиками і стати єдиним кандидатом. Опозиція, найімовірніше, на це піде. Її представники розуміють, що іншого виходу нема. Друге його завдання — під час виборчої кампанії стежити за підрахунком голосів.

Після виборів, найімовірніше, він залишиться на посаді мера, а не піде у Верховну Раду. Але тоді Партія регіонів може змінити закон про столицю, після чого міський голова Києва не матиме жодних серйозних повноважень.

Зараз ви читаєте новину «"Серйозність намірів Кличка стане зрозумілою з його партійного списку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути