пʼятниця, 17 травня 2013 07:15

"Щербаня замовили Тимошенко і Лазаренко"

В Апеляційному суді Києва допитали сьомого свідка у справі про вбивство 1996 року нардепа та бізнесмена Євгена Щербаня. Генпрокуратура звинувачує в цьому колишніх українських прем'єрів — Павла Лазаренка та Юлію Тимошенко.

Допитаний 61-річний Петро Кириченко у 1990-х був бізнес-партнером і приятелем Павла Лазаренка. Його вважають головним свідком обвинувачення. Зараз Кириченко живе в США у Сан-Франциско. З ним розмовляли у режимі відеотрансляції. Прокурор Олег Пушкар питає про зв'язки Тимошенко й Лазаренка зі Щербанем.

— Щербаня я совсем не знал. Даже фамилии такой не слышал, — запевняє свідок. — Но как-то во время полета из Швейцарии был разговор (з Лазаренком. — "ГПУ") про конфликт Тимошенко с "донецкими", и что ей угрожает смертельная опасность.

Кириченко розповідає про зустріч після цього з так званим кримінальним авторитетом Олександром Мільченком на прізвисько Матрос. Мовляв, Тимошенко тоді потрібен був "кримінальний дах".

— Мильченко мне потом рассказал, что Тимошенко и Лазаренко должны ему 3 миллиона долларов, — продовжує.

— За что эти деньги были, вы знаете? — говорить прокурор.

— Тогда он сказал, что была выполнена робота для Лазаренко и Тимошенко. Это было убийство Щербаня.

Кириченко пояснює: згодом Лазаренко дав йому $500 тис., які він перерахував Мільченку нібито за вбивство.

— Кто был заказчиком, Тимошенко или Лазаренко? — допитується прокурор.

— Сложно сказать, — стинає плечима Кириченко. — Скорее всего, Тимошенко, конечно. Мильченко тогда говорил: если б не убили Щербаня, убили бы Юлю.

Прокурор розмовляє з Кириченком майже годину. По кілька разів ставить одні й ті ж запитання. Коли до допиту переходить захисник екс-прем'єрки Сергій Власенко, Кириченко плутається у свідченнях. Переважно щодо того, з якого рахунку і на що були перераховані кошти Мільченку.

— У меня было 10 счетов. Я не помню. Это как деньги в разные карманы распихивать. Не имело значения, откуда они приходили.

Говорить, що підтвердити свої слова не має чим. Відмовляється відповідати на запитання Власенка щодо арешту в Україні його дружини Ізабелли позаторік. Після її звільнення він і дав свідчення Генпрокуратурі щодо справи Щербаня.

— Какие мотивы могли быть у Лазаренко в этом убийстве? — наостанок цікавиться 43-річний Андрій Осіпов — адвокат Руслана Щербаня, сина загиблого.

— Не знаю. Со слов Матроса, мотивом было то, что Тимошенко не пускали в донецкий регион. Это все, — з четвертого разу відповідає він і додає: — Организаторами были Тимошенко и Лазаренко.

Процедура триває 3 год. Коли продовжиться суд і кого допитуватимуть далі — поки що невідомо.

Зараз ви читаєте новину «"Щербаня замовили Тимошенко і Лазаренко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути