Ексклюзиви
четвер, 07 березня 2013 07:30

Щербань дарував квіти "убивці" свого друга

— Судді — суки! Судіть справедливо! — кричить біля входу до Апеляційного суду Києва літня жінка в коричневій шубі. Махає кулаком. Ще зо два десятки прихильників "Батьківщини" стоять поруч.

Тут 4 березня мають розглядати справу про вбивство 1996 року нардепа та бізнесмена Євгена Щербаня. Звинувачують у причетності до нього екс-прем'єрів Юлію Тимошенко та Павла Лазаренка. На думку прокуратури, корпорація Тимошенко "Єдині енергетичні системи України" конкурувала з фірмою Щербаня — "Індустріальний союз Донбасу". Обидві постачали газ підприємствам Донеччини.

До суду викликали третього свідка обвинувачення — колишнього губернатора Донецької області однофамільця покійного 63-річного Володимира Щербаня. Перед тим свідчили Сергій Зайцев та Ігор Мар'їнков. Обоє стверджують, що вбивство замовив Лазаренко, а Тимошенко заплатила за це $1,8-3 млн.

У холі суду близько півсотні "грифонівців" у бронежилетах. Перевіряють документи й обшукують сумки. Усі місця в залі зайняті.

До трибуни повільно підходить Володимир Щербань. Несе стос паперів та книжку "Сповідь...". Очевидно, це його автобіографічне видання "Сповідь перед сном, або Два роки заради майбутнього: Записки губернатора, який відважився на реформи".

— Прошу не продовжувати цей фарс і не влаштовувати допит свідка без Тимошенко, — просить 46-річний Сергій Власенко, захисник екс-прем'єрки. Суддя Анна Медушевська хитає головою і щось бубонить.

— Суддя, прошу, щоб свідок не користувався нотатками. Це суперечить законодавству! — вигукує Власенко. Головуюча вдає, що не чує.

Володимир Щербань 20 хв. розповідає про своє знайомство з Євгеном Щербанем та створення ІСД.

— У лютому 1996 року я, як губернатор, підписав розпорядження, щоб усі донецькі підприємства купляли газ тільки від ІСД, — каже українською Щербань і заглядає в нотатки.— Ми порадилися з Євгеном і вирішили так зробити. Я розумів, що йду наперекор Лазаренку. Але наша корпорація працювала без посередників, у неї була найкраща ціна в регіоні (корпорація ІСД мала покровительство місцевої влади. — "ГПУ"). У 1995 році Лазаренко тиснув на Щербаня і на мене. Хотів, щоб ми купляли газ в ЄЕСУ. Але ми відмовляли йому. Тимошенко напрошувалась до мене на прийом. Але я з нею не зустрівся. З Євгеном постійно в них зустрічі були. Потім я взагалі послав Лазаренка. Він каже: "Пожалієш, що на світ народився". Я поїхав у Брюссель. Вертаюся — а в нас страйк шахтарів. Виявляється, уряд дав вказівки підприємствам не платити їм грошей.

Власенко пирскає.

— Євген Щербань розказував мені, що пізніше була пряма загроза його життю з боку Лазаренка, — продовжує свідок. — Я ніколи не розділяв Юлію Тимошенко і Павла Лазаренка.

У залі вибухає сміх.

— Я ніколи її не приймав, — продовжує Володимир Щербань. — Може, тому що вона жінка. Ми знали про стосунки Лазаренка з Тимошенко, чудово знали всі.

Ще 5 год. свідку ставлять запитання.

— Чим закінчилися переговори Щербаня і Тимошенко? — питає прокурор Олег Пушкар.

— Він їй постоянно відказував, — відповідає свідок.— Усміхався і відказував. Тимошенко говорила: "Ребята, лучше иметь дело с нами, иначе вам плохо будет". Ми ж розуміли, хто такий прем'єр.

— Ви могли б пригадать в деталях розмову, коли Євген Щербань розказував про погрози? — питає прокурор.

— Да, я некоторые детали упустил, — свідок дивиться в нотатки. — Приехали мы с Атланты в Донецк, стоим на балконе и Евгений говорит: "Я чувствую, Володя, что меня убьют. Вижу, как за мной ездят машины. Последняя моя встреча была с Лазаренко".

— Чому ви за 17 років жодного разу не розповідали про те, що мали інформацію про вбивство вашого друга? — питає Власенко.

— Боявся, — опускає голову Щербань. — Я ж не самогубець.

— Конкретні погрози вам були? — голосно запитує Власенко і усміхається.

— Да меня бы повесили в тот самый день на Крещатике, если б я не уехал! — вигукує Щербань. — С меня Тимошенко и Ющенко какого-то монстра сделали.

— Ставте запитання, — бурмоче суддя.

Власенко клацає на срібному ноутбуці. За хвилину на екрані запускається уривок інтерв'ю, датоване 1996 роком.

— Тут є інтерв'ю, де Щербань стверджує, що позитивно оцінює роботу Лазаренка і навіть каже, що вони — однодумці, — усміхається Власенко.

— Так, він — політик, мусив це казати. Але насправді ставився до Лазаренка погано, — заперечує Володимир Щербань.

— А як ви поясните те, що за два дні після вбивства з рахунків дружини Євгена Щербаня на рахунок вашого сина перерахували 2 мільйони доларів?

— Заперечую! — кричить прокурор Фролова.

— Женщіна, нє нєрвнічяйтє, — сміється Власенко. Журналісти регочуть.

— У залі — спокій! — голосно говорить суддя. — Роблю вам попередження.

Власенко торкається блокнотів і паперів. Його руки ледь помітно тремтять.

— Після вбивства ви зустрічалися з Юлією Тимошенко? — уважно дивиться в очі свідка. Витягає з папки фото, на якому Володимир Щербань вручає Тимошенко квіти. Показує Щербаню. — Невже так зустрічають убивцю друга?

Щербань мовчить. Власенко повторює запитання двічі.

— А що, я мав надувати щоки, як Лазаренко?

У залі — сміх. Засідання закінчується о 17.00. 7 березня допитуватимуть свідка захисту — нардепа від "Батьківщини" Олександру Кужель. 1996 року вона була депутатом фракції, яку очолював Євген Щербань.

Зараз ви читаєте новину «Щербань дарував квіти "убивці" свого друга ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути