пʼятниця, 18 травня 2018 06:00

Сенцов оголосив голодування

"Я, Сенцов Олег, незаконно засуджений російським судом, із 14 травня оголосив безстрокове голодування. Умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ", — написав український політв'язень Кремля, режисер 41-річний Олег Сенцов у листі, який розповсюдив його адвокат Дмитро Дінзе.

Українець перебуває у російській колонії міста Лабитнангі Тюменської області. До голодування готувався два місяці. Відмовлявся від передач, аби організм звик до відсутності їжі.

— У колонії його умовляли завершити голодування, приїжджали представники з прав людини. Але він заявив, що голодування буде до переможного кінця: або він загине, або почнуть виконувати його вимоги. За власне звільнення не каже. Мова про звільнення інших політв'язнів, — говорить Дмитро Дінзе.

— Від голодування більше шкоди матиме. Олег чотири роки в пекельних умовах, без вітамінів, сонця, під страшним психологічним тиском, — каже сестра режисера Наталія Каплан. — Знаю, що не відступить. Лишається сподіватися, що витримає і досягне поставленої мети.

Олег Сенцов написав кількість політв'язнів, яких вимагає звільнити — 64. Імен не вказував.

Режисера затримали російські спецслужби в анексованому Криму у травні 2014-го. Звинуватили в підготовці теракту на півострові. У серпні 2015 року суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Він провини не визнав.

Політв'язень Росії, 47-річний Володимир Балух, написав листа українцям 15 травня. Розповів про голодування й умови тримання у слідчому ізоляторі в анексованому Сімферополі.

Балух голодує з 19 березня. Протестує проти рішення підконтрольного Росії Верховного суду анексованого Криму, який відмовився зняти з нього обвинувачення в незаконному зберіганні зброї. Вилучив лише пункт про боєприпаси та скоротив термін ув'язнення до трьох років п'яти місяців тюрми в колонії-поселенні. Попередній вирок — три роки сім місяців тюрми — Балуху виніс Роздольненський райсуд півострова у січні 2018-го.

"Вирішив оголосити голодування після того, як черговий вирок у сфабрикованій проти мене справі набув "силу". Це прояв презирства до окупаційного режиму й жалюгідних потуг позбавити волі всіх незгодних з їхньою ординсько-­фсбешною "ідеологією". 15 березня подавав заяву про голодування на ім'я начальника слідчого ізолятору. 19 березня, після моральних знущань, крадіжки особистих речей і побоїв з боку працівників СІЗО, вдалося домогтися офіційного визнання протесту. Провокації та моральний тиск із тих пір посилилися", — написав Володимир Балух.

Він вживає щодня дві склянки вівсяного киселю, майже 70 г сухарів, чай із медом. Мінімально харчуватися його вмовив Архієпископ Кримський Климент православної церкви Київського патріархату.

Українця затримали 8 грудня 2016 року. Звинуватили у зберіганні боєприпасів. Насправді, переслідують за проукраїнську позицію, кажуть захисники Балуха.

Зараз ви читаєте новину «Сенцов оголосив голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути