пʼятниця, 28 липня 2017 07:55

Саакашвілі позбавили українського громадянства

Автор: www.facebook.com/Mikheil Saakashvili
  На посаді губернатора Одещини у 2016 році Міхеіл Саакашвілі особисто контролював будівництво автодороги Одеса — Рені. На фото початку червня торік він облаштував свій робочий кабінет просто неба неподалік будівництва
На посаді губернатора Одещини у 2016 році Міхеіл Саакашвілі особисто контролював будівництво автодороги Одеса — Рені. На фото початку червня торік він облаштував свій робочий кабінет просто неба неподалік будівництва

"Я живу в Україні понад 13 років. Я брав участь у трьох революціях: на граніті та двох Майданах. У мене єдине громадянство — українське, і їм не вдасться мене його позбавити. Зараз мене хочуть змусити отримати статус біженця. Цього не буде. Я домагатимусь законного права повернутися в Україну", — пише у "Фейсбуку" 49-річний Міхеіл Саакашвілі. Він — колишній президент Грузії й екс-голова Одеської обласної держ­адміністрації. Зараз перебуває у Сполучених Штатах Америки.

Президент Петро Порошенко видав указ про те, що Саакашвілі втратив українське громадянство. 26 липня Державна міграційна служба офіційною підставою назвала "свідоме подання неправдивих відомостей або фальшивих документів". На сайті глави держави станом на ранок 27 липня відповідного документа немає.

Міграційна служба опрацювала матеріали щодо Саакашвілі, надані Генпрокуратурою. Інформацію направили на розгляд комісії з питань громадянства при президентові.

"Нещодавно генеральна прокуратура Грузії передала українській стороні факти, що не були їй відомі під час надання Міхеілу Саакашвілі громадянства і які той навмисно приховав", — написав у "Фейсбуку" депутат і радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, 38 років.

У Грузії проти екс-президента порушені кілька кримінальних справ. Його звинувачують у розтраті державних коштів і перевищенні службових повноважень. Згідно з рішенням суду, в разі появи в країні Саакашвілі заарештують.

17–18 липня Петро Порошенко був у Грузії з офіційним візитом.

"Це однозначний сигнал українському суспільству — більше ніяких ігор у демократію. Порошенко їздив у Грузію задля договорняку двох олігархічних режимів: його і найбільшого приватного акціонера Газпрому, проросійського олігарха Бідзіни Іванішвілі", — пише Міхеіл ­Саакашвілі.

Українське громадянство він отримав у травні 2015-го. Після цього очолив Одеську обласну державну адміністрацію. 9 ­листопада торік президент Порошенко звільнив Саакашвілі з посади.

У лютому екс-президент Грузії очолив партію "Рух нових сил".

— Петро Олексійович, як і всі українські президенти, з часом починає відчувати себе самодержавцем і діяти не в рамках демократичних процедур, — каже політолог 61-річний Олекcандр ­Кочетков. — Вважає, що йому можна все — дати-забрати, нагородити й покарати кого завгодно. Думає, це не держава в його особі дала громадянство Саакашвілі, а він — із власної кишені.

Зараз розказують: Порошенко дізнався про нові подробиці біографії Саакашвілі й негайно відреагував на них. Але він знав і раніше, що колишній грузинський президент на батьківщині перебуває під судом і слідством. Насправді, йдеться про відносини між Петром Олексійовичем і Міхеілом Ніколозовичем. Порошенко вважає, що той його зрадив. Він його взяв в Україну, пригрів, дав можливість перезапуску політичної кар'єри з прицілом на повернення до Грузії. Замість цього Саакашвілі почав підсиджувати Порошенка. Став відкрито критикувати Петра Олексійовича і навіть погрожувати. Мовляв, прийдемо до влади і розберемося з вами.

Порошенко та його оточення готуються до можливих дострокових виборів — як парламентських, так і президента. Прибирають із політичного поля тих, хто їм заважає, і піднімають тих, хто допомагає. Наприклад, Адміністрація президента підтримує партії Олега Ляшка, Надії Савченко, Вадима Рабіновича. Якщо Порошенко буде переконаний у перемозі на дострокових виборах, то оголосить їх. Рішення ще немає, але підготовка йде.

Саакашвілі поки що сидітиме у США або Європі. А позбавлення себе українського громадянства використає для піару. Потім спробує повернутися — якщо буде гарантія, що не арештують. В Україні проти нього можуть ініціювати карні справи, пов'язані з роботою на посаді голови Одеської облдержадміністрації.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі позбавили українського громадянства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути