вівторок, 08 серпня 2017 05:05

"Саакашвілі грає на нервах української влади"

3 серпня колишній президент Грузії 49-річний Міхеіл Саакашвілі прибув до Варшави.

— Я, як зазвичай, виїхав з Америки. Пройшов паспортний контроль там і в Польщі. Мене запросили керівники країни. В'їхав без проблем. Ніхто не визнає скасування мого паспорта, — каже він. І додає: вирішив не залишатися в США, щоб бути ближче до України — буде готуватися до повернення.

4 серпня Саакашвілі взяв участь в урочистостях до 73-ї річниці Варшавського повстання проти нацизму. Подякував полякам за внесок у "боротьбу України і Грузії проти російського агресора". Також екс-голова Одеської ОДА зустрівся з українською громадою і з представниками владної польскої партії "Право і справедливість".

Наприкінці липня президент Петро Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства. Офіційною підставою міграційна служба назвала "свідоме подання неправдивих відомостей або фальшивих документів".

Громадянином України екс-президент Грузії став у травні 2015-го й очолив Одеську обласну державну адміністрацію. У листопаді торік Порошенко звільнив Саакашвілі з посади. У лютому він очолив партію "Рух нових сил".

Дати Міхеілу Саакашвілі можливість відстояти у суді громадянство українську владу закликає Литва. Підтримуємо Київ, але вимагаємо не обмежувати права опозиції, каже міністр закордонних справ країни Лінас Лінкявічюс.

— Мета візиту Саакашвілі — показати, що він не в ізоляції. Що його підтримують ключові партнери України по НАТО та ЄС — Польща й Литва, — говорить директор "Інституту глобальних стратегій" 61-річний Вадим Карасьов.

— На Заході Міхеіл Ніколо­зович має авторитет як рефор­матор. Тому іміджеві ризики для України високі. Критика Саа­кашвілі представників української влади послаблює її. Якщо його партію підтримає польська "Право і справедливість" — це може стати ключовим поштовхом до формування потужної правоцентриської сили в Україні. До неї можуть долучитися й нинішні опозиційні парламентські сили. Може визріти європейська альтернатива владі. Це для неї велика небезпека.

— Закордонні поїздки Саакашвілі — це більше піар-хід і гра на нервах української влади, — вважає політолог 33-річний Петро Олещук.

— Впливовість Саакашвілі в Америці чи Європі не слід переоцінювати. На цьому етапі він не буде серйозно впливати і на українську політику. Хоча і не зникне з неї. Цілком може з'явитися в Україні. Хоча тоді прокуратура може поставити питання про його екстрадицію (у Грузії екс-президента звинувачують у розтраті державних коштів і перевищенні службових повноважень. Згідно з рішенням суду, в разі появи в країні Саакашвілі заарештують. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «"Саакашвілі грає на нервах української влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути