Ексклюзиви
пʼятниця, 26 квітня 2019 06:45

Росіяни збивають курс кораблям біля Криму

Російські військові дезорієнтують системи супутникової навігації ДжиПіЕс в окупованому Криму та Чорному морі. Експерти з американської неурядової організації С4АДС провели дослідження та виявили понад 9 тис. спроб збити кораблі з курсу.

— Капітан торгового судна в Чорному морі надіслав нам докази — фото екрана свого комп'ютера і радара, де його пристрій указував, що він — не в морі, а за сорок кілометрів у місцевому аеропорту, — розповів американський експерт у сфері навігації 37-річний Дейн Говард журналістам "Голосу Америки". — Коли ми почали розслідувати, то виявили, що подібне траплялося і з 20 іншими кораблями в Чорному морі.

Дослідження виявило більш як 9 тис. випадків, коли кораблі, що проходили неподалік вод Росії, бачили своє місцерозташування в аеропорту поблизу. Випадки дезорієнтації траплялися у Чорному морі, а також у Тихому та Північному Льодовитому океанах.

— Були експерименти, які показували, що, зовсім трохи змінюючи курс корабля чи машини, можна спрямувати їх туди, куди бажаєш. Наприклад, до територіальних вод іншої країни, щоб створити міжнародний інцидент, або, можливо, захопити вантаж чи людей, які є на борту, — говорить Дейн Говард.

Росія дезорієнтовувала та глушила сигнали під час військових навчань НАТО "Єдиний тризуб" торік.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни збивають курс кораблям біля Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути