вівторок, 23 жовтня 2018 00:05

Росія готова до переговорів по Донбасу

Росія готова до участі у третьому саміті щодо Донбасу в нормандському форматі.

— Оскільки було два ­саміти — у Парижі 2015-го та у Берліні ­2016-го — ми за те, щоб відбувся третій саміт, — каже 68-річний Сергій Лавров, міністр закордонних справ Росії. — Домовленості самітів поки залишаються навіть не на папері, а в атмосфері. Це стосується розведення сил і засобів в трьох населених пунктах у зоні конфлікту.

Представник російської сторони зазначив, що так само затримується оформлення на папері "формули Штайнмаєра" при тому, що її затвердили на 2 попередніх зустрічах. Вона передбачає прийняття Верховною Радою у другому читанні поправок до Конституції, за якими Донбас отримає особливий статус. Росія водночас має вивести своїх солдатів і техніку з Донбасу.

У нормандському форматі Україна хотіла б обговорювати введення миротворців на Донбас.

— У центрі нашої уваги перебувають давно досягнуті заходи щодо стабілізації перемир'я, — каже 52-річний Гайко Маас, міністр закордонних справ Німеччини. — Усі зусилля і роздуми залишаються спрямованими на формування можливої місії ООН для сходу України. Прогресу в питанні миротворців поки що немає. Не можу сьогодні назвати навіть приблизні терміни рішення про миротворчу місію. Навіть не можу впевнено прогнозувати, коли це станеться, і навіть факт, що це станеться. Але це точно те, що потрібно Україні.

Нормандський формат — тип зустрічей у чотиристоронньому форматі між представниками України, Франції, Німеччини і Росії.

Зараз ви читаєте новину «Росія готова до переговорів по Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути