вівторок, 30 липня 2013 00:45

Рішення Європейського суду дозволить Тимошенко балотуватися у президенти

Автор: фото надане прес-службою ”Батьківщини”
  Українці вважають екс-прем’єра лідером опозиції, здатною здолати Януковича в другому турі
Українці вважають екс-прем’єра лідером опозиції, здатною здолати Януковича в другому турі

Європейський суд із прав людини почав розглядати другу скаргу Юлії Тимошенко із "газової справи". Про це на прес-конференції заявив захисник екс-прем'єра Сергій Власенко. За газові контракти Тимошенко дістала сім років в'язниці.

Суд передав свої запитання до українського уряду. Згідно зі стандартною процедурою, Кабмін має 16 тижнів, аби відповісти. Тобто до 23 жовтня 2013-го.

— Після цього захист дає свої зауваження з приводу відповіді уряду. Повірте, ми будемо швидкі й зробимо це протягом одного-двох тижнів, — говорить 46-річний Сергій Власенко. — Не очікуємо задоволення скарги у повному обсязі. Тим Євросуд з прав людини і відрізняється від українських судів, що там у принципі неможливо замовити рішення, а люди в мантіях виносять його згідно із законами. Однак неважко спрогнозувати визнання нелегітимності та політичної мотивації арешту лідера опозиції.

Наприкінці квітня Євросуд із прав людини назвав арешт Юлії Тимошенко незаконним та політично вмотивованим. Те, що друге рішення перегукуватиметься з першим, передбачають і українські експерти.

— У цьому питанні варто провести аналогію з рішенням щодо першої скарги Юлії Тимошенко з приводу її незаконного арешту, — вважає політтехнолог 37-річний Тарас Березовець. — За нею вона практично перемогла, оскільки, головне, суд визнав її політв'язнем. Це дає змогу припустити, що за другою скаргою в газовій справі звинувачення, а відповідно й ув'язнення Тимошенко, визнають незаконними.

Друге позитивне рішення Євросуду надасть додаткові важелі впливу на президента Віктора Януковича, каже президент аналітичного центру "Відкрита політика" 45-річний Ігор Жданов:

— Він має виконати це рішення, якого слід очікувати десь на початку — в середині 2014 року — до початку виборів. І коли це станеться, Юлія Тимошенко зможе взяти участь у президентській кампанії.

Аргументи влади щодо неможливості участі лідера опозиції в президентських виборах через судимість не витримують жодної критики, пояснюють фахівці. Заборона особам із судимістю брати участь у кампанії є лише в законі про вибори президента. А у Конституції, яка є вищою за будь-який закон, такої норми немає, пояснює колишній суддя Конституційного суду Микола Козюбра. Отже, у Юлії Тимошенко є повне право взяти участь у виборах президента 2015 року нарівні з іншими кандидатами.

За останніми опитуваннями, українці вважають екс-прем'єра лідером опозиції, здатною здолати Януковича в другому турі. А перемогти їй допоможе підтримка трьох опозиційних фракцій, які домовилися, що в другому турі всі мають підтримати єдиного кандидата.

ООН відреагувала на політичні переслідування в Україні

Комітет Організації Об'єднаних Націй з прав людини засудив політичні утиски в Україні. Насамперед щодо лідера опозиції Юлії Тимошенко. Про це пише американське видання "Чикаго Триб'юн".

"Комітет звернув особливу увагу на справу Юлії Тимошенко, висловивши стурбованість з приводу політично вмотивованого переслідування колишнього прем'єр-міністра", — йдеться у звіті 18 незалежних експертів Комітету ООН з прав людини.

У статті зазначено, що ця організація закликає українську владу зробити все, аби судді у професійній діяльності керувалися принципом неупередженості.

Зараз ви читаєте новину «Рішення Європейського суду дозволить Тимошенко балотуватися у президенти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути