вівторок, 05 лютого 2019 07:45

Рінат Ахметов за місяць збагатів на 23 мільярди гривень

За січень 2019 року олігарх Рінат Ахметов заробив 23 млрд грн. Його статки оцінюють у 177,5 млрд грн — $6,3 млрд. Донецький бізнесмен піднявся на 263-ю сходинку найбагатших людей світу, за даними агентства "Блумберг". Він єдиний українець у цьому рейтингу.

Ахметов двічі був народним депутатом. Із 2000 року володіє компанією СКМ, до якої належать холдинг ДТЕК, "Перший український міжнародний банк", страхова компанія АСКА, медіагрупа "Україна". А також холдинг "Метінвест", що володіє гірничо-металургійними підприємствами на Донбасі та у Кривому Розі на Дніпропетровщині. ДТЕК контролює 75% ринку теплової генерації і 85% видобутку вугілля в Україні.

З початком війни між Україною та Росією Ахметов переїхав із Донецька до Києва. Очолює список найбагатших українців.

— Ахметов на окупованих територіях втратив меншу частину бізнесу — вугільні ресурси. Але цю втрату держава компенсувала йому сповна — через ціноутворення "Роттердам+" (методика формування ціни на вугілля, діє з 2016 року. Вартість визначають за формулою: середня ринкова ціна вугілля в портах Амстердам-Роттердам-Антверпен за попередні 12 місяців плюс вартість його доставки. — ГПУ), — говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ.

— Виробникам електроенергії дозволили розраховувати тариф за вартістю вугілля, яке нібито везуть із порту Роттердам у Нідерландах. Це дозволило Ахметову налаштувати надпотужний фінансовий потік. Якщо компанія контролює 85 відсотків вугілля в країні, вона отримуватиме користь від такої системи. Конкуренцію компанії олігарха створює лише Центренерго, яке перебуває у власності держави.

Втрати Ахметова компенсували за рахунок споживачів — українців, які користуються електроенергією.

Очевидно, що вугілля не везуть із Роттердама. Існують версії, що вугілля з окупованих територій потрапляє в Україну. Загалом з ОРДЛО вивозять приблизно 5 млн тон на рік. Але у правоохоронних органів і влади ця тема — табу.

Ключові металургійні ресурси Ахметова розташовані в Маріуполі й Запоріжжі. Найбільший у Європі Авдіївський коксохімічний завод про­довжує працювати. Бізнес-імперія донецького олігарха базується на двох ланцюжках: кокс-метал і вугілля-електроенергія-метал. На початку завжди стоїть енергетичний ресурс, а в кінці — метал. На ринку металу зараз усе спокійно, а втрати на Донбасі компенсувала держава. В таких умовах навіть під час війни ти — єдиний у країні, хто буде збагачуватися.

Зараз ви читаєте новину «Рінат Ахметов за місяць збагатів на 23 мільярди гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути