Ексклюзиви
четвер, 30 серпня 2012 00:45

"Режим Януковича намагається кинути Тимошенко в тюрму на все життя"

28 серпня Європейський суд із прав людини почав розгляд справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко. На публічні слухання винесені питання про порушення українською владою чотирьох статей Європейської конвенції про захист прав людини: щодо нелюдського поводження, незаконного затримання та арешту, порушення права на приватне життя та щодо політичних мотивів арешту та утримання під вартою.

— Юлії Тимошенко, яку було незаконно заарештовано, не надавалася відповідна медична допомога, а її права постійно порушувалися і порушуються, — пояснює позицію екс-прем'єра її адвокат 43-річна Валенина Теличенко. — Судові засідання в газовій справі проводилися майже щоденно з ранку до вечора, при цьому в неї не було можливості для захисту, її утримували в жахливих умовах Лук'янівського СІЗО. А у грудні 2011 року її було повторно заарештовано, при цьому судове засідання відбувалося прямо в камері, де хвора Тимошенко не могла піднятися з ліжка. Лідера "Батьківщини" перевели до лікарні та дали дозвіл на проведення лікування німецькими лікарями лише завдяки тиску міжнародної спільноти. Перед цим Юлія Тимошенко була жорстоко побита тюремниками, а представники режиму Януковича відмовилися розслідувати цю справу.

Інший представник Юлії Тимошенко в Євросуді, нардеп 45-річний Сергій Власенко від її імені попросив суд про справедливість:

— Прошу суд узяти до уваги, що режим Януковича намагається кинути Тимошенко в тюрму на все життя, щоб позбутися свого головного ворога. Зараз вона змушена боротися проти всієї державної машини, яка перебуває під повним контролем Януковича. Проти неї висувають нові абсурдні звинувачення.

Українська влада з жодною скаргою Тимошенко не згодна.

— Юлію Тимошенко арештували законно, її права не порушувалися, їй надавали медичну допомогу, а всі висновки європейських інституцій, політиків та експертів носять загальний характер, — заявляє під час публічних слухань представник України в Євросуді Назар Кульчицький. Із ним приїхали шестеро представників прокуратури, Міністерства охорони здоров'я і пенітенціарної системи. Їх до суду не викликали.

На стадії відповідей на запитання суду представники держави визнали аргументацію опонентів за деякими моментами, зазначеними в позовній заяві, стверджує Сергій Власенко:

— Уповноважений уряду Назар Кульчицький визнав частину наших вимог у відповідях на запитання. Тобто уряд визнав порушення, пов'язані з Тимошенко. Вони визнали найголовніше: підстави для арешту та утримання під вартою не мають нічого спільного з українським законодавством та є унікальними для української практики.

У рішенні на користь Юлії Тимошенко її захист не сумнівається. У лідера "Батьківщини" за плечима підтримка Європи, а рішення, нещодавно винесене Євросудом у справі Юрія Луценка — це прецедент, на основі якого всі подібні випадки будуть трактуватися судом як політично вмотивовані.

Цей вердикт Європейського суду, винесений 3 липня, — Страсбург визнав арешт Луценка незаконним і політично вмотивованим — до звільнення Юрія Луценка з в'язниці не призвів — до того часу він уже отримав вирок.

— Якби рішення Європейського суду з прав людини було винесене до набуття чинності вироку Печерського райсуду, це було б для нас підставою звернутися до Верховного суду України з вимогою переглянути рішення судів, на підставі яких Луценка брали під варту, — говорить його захисник 58-річний Олексій Баганець. — А оскільки таке рішення Євросуду до нас надійшло, коли Луценку вже присудили чотири роки позбавлення волі, то воно не давало підстав для негайного його виконання. Тому для нас основною стане скарга про порушення права Луценка на справедливий суд. І сьогодні без будь-яких ілюзій можна стверджувати, що Європейський суд задовольнить позов Луценка. Після цього Верховний суд України буде зобов'язаний звільнити його.

Подібної стратегії дотримуються і захисники Юлії Тимошенко. Шанс на те, що Страсбург ухвалить рішення ще до парламентських виборів, є.

Голова ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" 38-річний Арсеній Яценюк уже зазначав, що і Юлія Тимошенко, і Юрій Луценко можуть бути обрані до наступного складу Верховної Ради. "Батьківщина" висунула їх у списку кандидатів у нардепи під №1 та №5.

— Європейський суд із прав людини своїм рішенням визнав, що Юрій Луценко засуджений за політичними мотивами. Якщо таке ж рішення ухвалить по скарзі Юлії Тимошенко, то вони обидва мають бути зареєстрованими як кандидати. І зможуть не лише брати участь у виборах, але і бути обраними, — вважає Арсеній Яценюк.

Оскільки українські суди підтвердили законність рішення ЦВК про нереєстрацію Тимошенко і Луценка, до Європейського суду незабаром надійде ще один позов опозиції — із цього приводу.

— Ми вичерпали всі внутрішньодержавні процедури, але є ще міжнародні інстанції, — каже постійний представник Об'єднаної опозиції в ЦВК Руслан Князевич, 38 років.

Європейський суд із прав людини стане на бік Юлії Тимошенко. Він визнає політичний характер переслідування Тимошенко, переконаний політолог 59-річний Віктор Небоженко.

Зараз ви читаєте новину «"Режим Януковича намагається кинути Тимошенко в тюрму на все життя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути