пʼятниця, 08 червня 2012 06:15

"Регіонали" планують прийняти мовний закон до канікул

Автор: фото: Тарас Подолян
  7 червня. Більше сотні чорнобильців вийшли протестувати під Верховну Раду проти скасування пільг
7 червня. Більше сотні чорнобильців вийшли протестувати під Верховну Раду проти скасування пільг

Під чорним металевим парканом біля Верховної Ради стоять понад 100 чорнобильців. У четвер вони прийшли протестувати проти скасування пільг соціально незахищеним верствам. Таке передбачає ухвалений у першому читанні законопроект "Про державні гарантії виконання рішень судів". Падає дощ. Люди вдягають дощовики. Одна з жінок піднімає плакат із написом чорним маркером "Позор! Власть в октябре 2011 года отобрала и украла законную пенсию у инвалидов-чернобыльцев!".

Депутати до мітингувальників не підходять. Ідуть на засідання парламенту. Люди стоять тут годину, а потім рушають до Адміністрації президента.

У сесійній залі напівпорожньо. До трибуни йде лідер фракції "БЮТ-"Батьківщина" 46-річний Андрій Кожем'якін.

— Європейський парламент закликає до беззастережного негайного звільнення всіх в'язнів, засуджених за політичними мотивами, в тому числі лідерів опозиції, — зачитує. — Ми звертаємося до президента Януковича: як ви можете допустити, щоб вашого політичного конкурента, яка отримала лише на 3 відсотки менше голосів виборців, ніж ви, жінку, прикуту хворобою до ліжка, били здорові охоронці, а ваш підлеглий прем'єр Азаров "аналізував" відеозаписи, які цілодобово ведуться в її камері? Така поведінка не гідна президента країни, тим більше мужчини, в якого є хоча б краплина чоловічої честі й гідності.

У кулуарах депутати обговорюють інформацію організації "Спільна справа". Та оприлюднила документ за підписом віце-прем'єра — міністра соцполітики Сергія Тігіпка. У ньому йдеться про цільову дотацію місцевим бюджетам для додаткового залучення з 1 червня до структур соціальних служб 12 тис. тимчасових працівників. На це дають 400 млн грн. Основне їх завдання — "надання соціальних послуг найуразливішим категоріям населення". Так нібито Партія регіонів планує оплачувати роботу своїх агітаторів, які працюватимуть за технологією "від  дверей до дверей".

— Кожен по-своєму трактує розпорядження Міністерства соціальної політики, — каже "регіонал" Владислав Забарський, 43 роки. — Але за кожну незаконно витрачену гривню винні нестимуть відповідальність. Це ключова позиція влади.

Біля вікна стоїть "регіонал" 54-річний Вадим Колесніченко. Розповідає про свій законопроект "Про засади державної мовної політики". Його у вівторок 234 голосами прийняли у першому читанні.

— Почему-то никто из оппозиции до сих пор по сути законопроекта ничего не сказал. Но в то же время они пытаются силой и угрозой террористической атаки сорвать голосование. Для них это важно. Законопроект, по нашему убеждению, будет принят во втором чтении на этой сессии до ухода парламента на каникулы. Мы бы не хотели, чтобы это было связано с избирательной кампанией, которая еще не началась.

— Цей закон не буде прийнятий, — відказує йому "бютівець" Сергій Сас, 54 роки. — Бо він антиконституційний та антинародний. Зараз будуть проводитися з цього питання комітетські слухання, на які запросять навіть першого президента Леоніда Кравчука. Це питання суспільно уразливе, тому його треба обговорити широким колом.

Більшість депутатів вже о 12.30 розходяться.

— Ми зробимо все можливе для того, аби законопроект Колесніченка не був прийнятий. Наполягатимемо, щоб голосування відбувалося згідно з Конституцією — кожен депутат голосував сам за себе. Сподіваюся, ми більш згуртовано будемо на цьому настоювати, — дорогою розповідає "нунсівець" 41-річний Андрій Парубій. Він єдиний з опозиціонерів, хто кинувся у вівторок витягувати картки для голосування відсутніх депутатів. — Цей законопроект уже збурив суспільство. Партія регіонів, стравлюючи людей між собою, створює розкол у суспільстві. Намагається заробити для себе відсотки на виборах.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" планують прийняти мовний закон до канікул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути