вівторок, 01 липня 2008 18:40

"Регіонали" підготували зміни до Конституції

Визначити в Конституції позаблоковий статус для України, а російську мову визнати другою державною — це головні зміни до Основного закону, запропоновані Партією регіонів. Учора свій законопроект представили у Верховній Раді нардепи-"регіонали" Олена Лукаш, 31 рік, та Олександр Лавринович, 52 роки. У ньому 34 пункти.

Депутати приходять за 10 хв. до початку прес-конференції. Стають перед телекамерами й домовляються, хто про яку частину змін розповідатиме. Тоді дивляться на годинники і швидко сідають на місця.

Лавринович каже, що кілька днів тому текст змін до Конституції надіслали всім керівникам парламентських фракцій.

— Проект є на нашому партійному сайті, — зазначає нардеп. — Йдеться не про нову редакцію Конституції, а про якісні зміни до неї.

Лукаш зачитує з аркуша пункти законопроекту. Говорить про неможливість розміщення на території України військових баз інших країн та про її позаблоковий статус.

— Незважаючи на існуючу конституційну норму щодо заборони дискримінації громадян за мовною ознакою, ми вважаємо за необхідне надати російській мові статусу другої державної, — зазначає вона.

"Регіонал" каже про зміну виборчої системи — перехід до пропорційної за відкритими списками. А партія, яка на виборах набрала найбільший відсоток голосів, формує уряд.

— Якщо політсила в результаті виборів не набирає 226 голосів, вона їх все одно отримує автоматично, — пояснює Лавринович. Лукаш схвально киває.

За словами нардепа, Партія регіонів пропонує призначати прем"єр-міністра парламентом за поданням коаліції депутатських фракцій. Таким чином хочуть зменшити повноваження президента: нині глава держави подає до Верховної Ради кандидатуру прем"єра і міністрів оборони та закордонних справ.

"Регіонали" планують внести свій проект Конституції до Верховної Ради наступного пленарного тижня. Лавринович сподівається, що в парламенті набереться 300 голосів для внесення змін до Основного закону:

— Я уважно стежу за партійними заявами. Наприклад, у БЮТ не знайшов категоричності щодо недопущення позаблоковості та другої державної мови.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" підготували зміни до Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути