вівторок, 19 лютого 2019 05:25

"Реформу медицини потрібно починати з наведення у ній порядку"

Автор: Осман Карімов
  Лідер Радикальної партії Олег Ляшко пропонує покроковий план реформування галузі охорони здоров’я: ”Це відновлення державного контролю за цінами на ліки і їхньою якістю, запровадження страхової медицини для пенсіонерів, дітей та малозабезпечених. І розши­рення програми ”Доступні ліки”
Лідер Радикальної партії Олег Ляшко пропонує покроковий план реформування галузі охорони здоров’я: ”Це відновлення державного контролю за цінами на ліки і їхньою якістю, запровадження страхової медицини для пенсіонерів, дітей та малозабезпечених. І розши­рення програми ”Доступні ліки”

Уляну Супрун відсторонено від керівництва Міністерством охорони здоров'я. Такого рішення в Окружному адміністративному суді Києва добилася команда Олега Ляшка. Понад рік лідер Ра­дикальної партії вимагав звільнити чиновницю через грубе порушення нею закону.

Посадовці не мають права керувати міністерствами та відомствами у статусі тимчасово виконуючого обов'язки більше трьох місяців. А пані Супрун ігнорує закон про державну службу більше двох з половиною років, обурюється Олег Ляшко і додає:

— Закони України треба поважати і виконувати, а не розводити безлад в уряді.

В українців накопилося чимало претензій до медичної реформи, каже Олег Ляшко.

— Дорогі ліки, закриття ­ФАПів та лікарень, недоступна медицина. Щоб ­народити, молоді жінки повинні трястися по дорогах сотні кіломет­рів. До дитини із температурою 39 градусів або до бабусі із тиском 220/120 не приїжджає "швидка", кажуть: "Це не­смертельно — йдіть до сімейного лікаря". У третьому тисячолітті люди в Україні помирають від кору та грипу, а країна посідає перші місця в світі за епідеміями туберкульозу, СНІДу і гепатиту, — обурюється політик.

За два останніх роки кількість хворих на кір зросла у 644 рази. За офіційними даними МОЗу, у січні від цієї недуги в Україні померли шестеро людей.

Відновлення медицини потрібно починати з наведення у ній порядку, каже Олег Ляшко.

— Я добиваюся, щоб Україною керували українці, які лікують дітей і самі лікуються в наших лікарнях. Бо чиновники у нас по закордонах лікуються, а наші лікарні закривають, — наголошує Ляшко.

Політик пропонує покроковий план реформування галузі охорони здоров'я.

— По-перше, це відновлення державного контролю за цінами на ліки і їхньою якістю, щоб припинити знущання над українцями, коли пачку таблеток купують за 5 грн, а продають за 150, та ще й підробні підсовують.

По-друге, це запровадження страхової медицини для пенсіонерів, дітей та малозабезпечених, щоб держава фінансувала їхнє обстеження та лікування. А медичні послуги для тих людей, які працюють, повинні фінансуватися за ­рахунок роботодавців.

По-третє, це перегляд бюджету та розширення програми "Доступні ліки" медикаментами від онкології, серцево-судинних захворювань, вірусних хвороб, щоб люди не шукали по аптеках таміфлю, вакцину від кору чи ще що-небудь. Три роки тому, коли ми ініціювали цю програму, нам казали, що це неможливо. Сьогодні завдяки нам у бюджеті передбачено 2 мільярди гривень на безкоштовні 257 найменувань ліків, — підкреслює Олег Ляшко.

Каже, гроші на реалізацію його плану в державі є.

— На медицину багато грошей виділяється, але їх крадуть. Медик, який 8 років вчиться, не повинен отримувати копійчану зарплату у 4–5 тисяч гривень та їхати у Польщу шукати заробітків. Люди повинні заробляти і лікуватися в Україні. Наведення порядку в медицині — це ключ до успішності нашої країни, — підсумовує Олег Ляшко.

Зараз ви читаєте новину «"Реформу медицини потрібно починати з наведення у ній порядку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути