Ексклюзиви
пʼятниця, 26 квітня 2019 00:55

Путін запустив новий етап окупації

Жителям окупованого Донбасу видаватимуть російські паспорти за спрощеною процедурою. 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав відповідний указ. Дип­ломати назвали це продовженням агресії та втручанням у внутрішні справи України. Ініціювали термінове засідання Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Згідно з указом, жителі окупованих частин Луганської та Донецької областей можуть подати документи без обов'язкових іспитів та вимоги про проживання в РФ понад п'ять років. Упродовж трьох місяців отримають російські документи.

— Не маємо бажання створювати проблеми новій українській владі, але терпіти ситуацію, за якої люди позбавлені цивільних прав, це вже переходить межі, — заявив Путін.

Російське громадянство жителі Донбасу зможуть отримати, не відмовляючись від українського. У РФ це не заборонено. В Україні ж можна мати тільки один паспорт.

На непідконтрольних територіях Донеччини і Луганщини живуть близько 2,8 млн людей.

Видача паспортів суперечить Мінським домовленостям. Росія підтвердила, що вона є стороною конфлікту в Україні.

— Такі дії є підставою для розірвання дипломатичних відносин, — каже президент Петро Порошенко. — Видача паспортів по південноосетинському та придністровському сценаріях (жителям Абхазії та Південної Осетії видавали закордонні російські паспорти. 2008 року РФ розпочала війну з ­Грузією, нібито ставши на захист своїх громадян. Така ж ситуація була в Молдові на початку 1990-х, коли мешканці Придністров'я заявили, що вони — громадяни Росії. — ГПУ) — це спроба виправдати й узаконити військову присутність Росії.

Президент доручив Міністерству закордонних справ ініціювати обговорення цього питання в Радбезі ООН, Організації з безпеки і співробітництва в Європі та в Раді Європи.

Команда переможця президентських виборів Володимира Зеленського вважає, що Росія визнала свою відповідальність як держави-окупанта.

— Це ще одне наочне підтвердження для світової спільноти справжньої ролі Росії, яка веде проти України війну, — заявили в команді політика.

Реакції Володимира Зеленського немає.

Державний департамент США та Рада Європейського Союзу засудили рішення РФ. Їх підтримали уряди Латвії, Литви та Естонії.

Ми і так знали, що Росія є державою-окупантом. І за міжнародним правом зобов'язана забезпечувати громадян на окупованих нею територіях, — каже 47-річний Богдан Яременко, голова правління благодійного фонду "Майдан закордонних справ".

— РФ фактично це підтвердила. До цього не визнавала, що окупувала Донбас. Тепер ми можемо вимагати в Росії звільнення наших територій. Це ще один сигнал для міжнародного співтовариства, що там відбувається насправді.

Видача паспортів є підготовкою до діалогу з новим президентом України.

— Це не пов'язано з військовим вторгненням. Анексувати територію вона може в будь-який момент. Організувати фейковий референдум чи зібрати терористичний парламент, — пояснює дипломат. — Росія намагається показати, що вестиме переговори з позиції сили. Це спроба зробити Зеленського поступливішим.

Ще один мотив, який переслідують росіяни, — виправлення демографічної ситуації за рахунок українців.

— Якщо дивитися на структуру населення Росії, слов'янська частина вимирає, — говорить експерт 43-річний Ігор Тишкевич з Українського інституту майбутнього. — Депопуляція сягає 4–5 відсотків по регіонах. А зростає населення національних автономій. Це змінює демографічний портрет середньостатистичного росіянина.

— Тому Росія активно залучає слов'ян на свою територію. 2015-го розвозили переселенців із Донбасу по віддалених кутках РФ. Після 2014 року таких близько 600 тисяч осіб. Із них майже 200 тисяч отримали громадянство, а решта живуть за правом тимчасового перебування та правом на тимчасовий захист. Тепер РФ знайшла можливість легалізувати їх. Хочуть роздати паспорти, щоб асимілювати їх.

Росіяни стимулюють до переїзду тих, хто їм потрібен. 2014-го студентам пообіцяли російські дипломи. Їх отримують ті, хто має оцінку "відмінно" і поїхали до РФ скласти екзамени. Те саме стосується кваліфікованих працівників. Пенсіонерів залишать Україні.

Пенсіонери не зможуть отримувати українські виплати

Російська влада продовжує визнавати Донбас територією України. Тому видача документів буде у прилеглих районах РФ. Перший центр відкриють у місті Ростов-на-Дону.

— Указ Путіна означає повторення сценарію, втіленого у Придністров'ї, Південній Осетії, Абхазії, — каже 55-річний Георгій Тука, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій. — Коли там почалися бойові дії, то з'ясовувалося, що понад 90 відсотків населення є громадянами Росії. Це ж запроваджують зараз на Донбасі. Росіяни розробляють ще один план — перереєстрацію пенсіонерів з окупованих територій.

— Хочуть змусити їх здати українські й отримати паспорти ДНР і ЛНР. Якщо вони втратять українські документи, то не зможуть отримувати і наші пенсії, — додає Тука.

Зараз ви читаєте новину «Путін запустив новий етап окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути