пʼятниця, 13 липня 2012 00:30

Психологічний стан україномовних гірший

— Влада та опозиція потрапили в погану історію. Таке враження, що гарячі голови з Партії регіонів засунули палаючий факел у бджолиний рій, який до того гудів, але мирно спав. Самі ж ускладнили собі життя, — каже політтехнолог Сергій Гайдай, 46 років. — На що розраховували "Регіони"? На свій російський електорат. Але до осені мовний закон втратить актуальність і на порядок денний вийдуть соціальні очікування людей, розігрітих обіцянками реформ і покращення.

Усі розуміють, що утиски російськомовного населення в Україні існують хіба на телебаченні. З іншого боку, реального наїзду на українську теж не було. Закон не дає російській статусу державної мови. Тому ті, хто голодує під Українським домом, не можуть чітко сказати: що далі? Скоріше за все,  усі заспокояться і розійдуться.

Яку помилку зробили "регіонали"? Вони наголосили на захисті мов національних меншин. Але ж усі, навіть російськомовні, бачать, що йде лавина російської музики, кіно, преси та телебачення. Українська почуває себе значно гірше і психологічний стан україномовних гірший. Тому в закон треба було внести купу поправок на захист і гарантії української мови. Логічно, щоб це зробив президент.

Для жителів Західної України мовний закон ще раз підтвердив, що треба голосувати проти Партії регіонів. Але вони і без цього голосували б проти влади. А російськомовний електорат до жовтня просто забуде про цей закон.

Що варто робити опозиції? З одного боку, вимагати переробки документа. З іншого, наголошувати, що російська ніякого статусу не отримала. Адже опозиції треба боротись і за голоси російськомовних.

Президент має знайти компромісне рішення за умов єдиної державної мови — української. Треба дати чіткий сигнал і запевнити, що російськомовні відчуватимуть себе комфортно в Україні. Хоча я, як російськомовна людина, ніяких утисків не відчував і не відчуваю.

Зараз ви читаєте новину «Психологічний стан україномовних гірший». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути