пʼятниця, 16 листопада 2012 05:15

"Протестна енергія накопичується. Ще трохи — і люди не стерплять"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Новообраний народний депутат від партії ”Свобода” Андрій Мохник: ”Коли люди усвідомлять, що в них забрали землю, будуть серйозні повстання, подібні Коліївщині. Буде — вибух”
Новообраний народний депутат від партії ”Свобода” Андрій Мохник: ”Коли люди усвідомлять, що в них забрали землю, будуть серйозні повстання, подібні Коліївщині. Буде — вибух”

Штаб партії "Свобода" розміщений на третьому поверсі житлового будинку в центрі Києва, на вул. Саксаганського. Вхідні двері — нові, ще у плівці. Одну з шести кімнат займає заступник голови партії, третій номер виборчого списку 40-річний Андрій Мохник. У кабінеті над входом висить дерев'яний хрест, приклеєний скотчем.

— Це приміщення належить нашому депутату Олександру Мирному (директор агропідприємства "Агрос-віста", №18 у списку "Свободи", депутат Хмельницької облради. — "ГПУ"). Надав його нам у користування. Сам оплачує і воду, і електроенергію, — каже Андрій Мохник. — Ми завжди по офісах однопартійців працюємо. Колись попросили одного депутата: "Побудемо в тебе місяць". А лишилися на три роки.

Сміється. Тре рукою очі й продовжує.

— До п'ятої ранку був на 223-му окрузі (там змагалися "свободівець" Юрій Левченко та екс-голова Шевченківської райдержадміністрації столиці, самовисуванець Віктор Пилипишин. На окрузі мають пройти перевибори. — "ГПУ"). Начебто виграв Пилипишин. Але ж за протоколами з мокрими печатками всі знають справжнього переможця. Упевнені, що на перевиборах у Левченка буде перевага не в 930, як цього разу, а в десятки тисяч голосів.

Опозиція в новій Верховній Раді буде в меншості. Як впливатимете на владу, суспільство?

— Так, як і завжди. 2006 року у Львівській облраді в нас було 10 депутатів зі 120. Наслідком їхньої діяльності стало створення потужної фракції в наступному скликанні та обрання "свободівця" головою обласної ради.

У Львівській міськраді маємо більшість. Працюємо за такою схемою: наші депутати беруть проект порядку денного засідання міськради і йдуть на свої округи. Зустрічаються із громадою, розповідають, які питання розглядатимуть, запитують чи є зауваження, пропозиції. Так само робитимемо і в парламенті. Маємо 37 депутатів. А в них — ціла армія помічників по всій Україні. Ми висуватимемо ініціативи і пояснюватимемо їхню необхідність. Якщо ж у Верховній Раді наші ініціативи не підтримуватимуть, будемо залучати громаду.

Все спрямовано на президентські вибори?

— У принципі — так. Але будуть ще й проміжні вибори, у столиці — міського голови і Київради. 28 жовтня Партія регіонів програла тут "у суху". Тепер розмірковують, що робити з київськими виборами. Адже, хто контролює столицю, той контролює країну. Уже очевидно, що вибори в Києві будуть, і влада їх програє.

Які проблеми "Свобода" вирішуватиме у Верховній Раді найпершими?

— Змінюватимемо пенсійну систему. Сьогодні маємо різний порядок нарахування пенсій для різних категорій населення. Ми зведемо все до одного знаменника, встановимо єдиний порядок нарахування пенсій, узалежнимо їх розмір від стажу роботи, а співвідношення мінімальної та максимальної буде різнитися не більш ніж уп'ятеро.

Друге — скасування Податкового кодексу, який нищить країну. Закриваються сотні тисяч підприємств. Олігархи воюють із дрібним і середнім бізнесом, бо це не просто економічні конкуренти, а політичні вороги. Людина, яка має підприємство і забезпечує родину, створює робочі місця для інших, не голосуватиме за масажистів і водіїв олігархів. Вона обиратиме ту силу, яка захищатиме її права й інтереси. Чинний податковий кодекс — удар по малому і середньому бізнесу, як по політичних ворогах олігархічного капіталу. А з іншого боку — по зайнятості населення. Під час виборчих зустрічей на Сході та в Центрі України люди найбільше скаржилися на безробіття. За 2,5 року "покращення" воно тільки зросло.

Крім того, потрібно нарешті провести люстрацію. Доки не засудимо окупацію України московськими більшовиками 1918-1991 років, країна залишатиметься совєтською. Хочемо також провести всеукраїнський референдум щодо статусу Криму. Нехай українці вирішать, чи варто йому бути автономною республікою. Також — заборонити торгівлю землею сільськогосподарського призначення.

Коли мораторій на продаж землі скасували, люди не вийшли на вулиці.

— Українці завжди виходять із певним запізненням. Але коли усвідомлять, що в них забрали землю, будуть серйозні повстання, подібні Коліївщині. Буде — вибух.

Протестна енергія накопичується. Адже люди бачать, що уряд Азарова лазить кишенями пенсіонерів, чорнобильців і малозабезпечених. Цей протест частково вилився в результат "Свободи" на виборах. І це — попереджувальний дзвінок для влади, що так далі діяти не можна. Ще трохи — і люди не стерплять.

Революційною хвилею може винести із кабінету Віктора Януковича ще до 2015 року?

— Ми зробимо все, щоб так сталося. Але справа не в одному прізвищі, а у всій системі, яка нищить українську націю. Революція повинна відбуватися у свідомості людей. Якщо вони зрозуміють необхідність змін, можна буде говорити про реальні перетворення в країні.

Поки що залишається президентом Янукович і, найімовірніше, Партія регіонів сформує більшість у парламенті. Наскільки він буде дієздатним?

— Якщо більшість сформують "Регіони", їх завданням буде зміна Конституції з метою обрання президента в парламенті. Адже Янукович уже побачив, що всенародні вибори не виграє. Ми зробимо все, щоб цього не допустити.

Лідер "Свободи" Олег Тягнибок братиме участь у виборах президента?

— Це вирішуватиме з'їзд. Сьогодні тема президентських виборів — камінь розбрату для опозиції. Його спеціально кидають, щоб посварити політиків, відволікти від протистояння режиму Януковича. Навіщо зараз говорити хто кращий, а хто гірший, у кого більше шансів: у Яценюка чи Тягнибока? Це призведе до війни між ними.

Чи зможуть опозиціонери домовитися про єдиного кандидата на президентські вибори?

— Є перший і другий тур. То ж усі представники опозиції можуть балотуватися в першому, а вже у другому — підтримати когось одного. Усе залежатиме від загальної стратегії і протидії режиму Януковича. Вона з'явиться у процесі роботи цього парламенту.

Яким буде для України 2013 рік?

— Суспільно-політична й соціально-економічна криза поглиблюватимуться. Уряд, який сформує Партія регіонів, не буде спроможним вивести країну із неї. Вони не змогли це зробити впродовж 2,5 року, сьогодні ж їхні ресурси зменшуються з кожним днем.

20 064

гривні Андрій Мохник задекларував за минулий рік. Має дві квартири по 25 кв. м, ще одне помешкання такого ж розміру — у власності дружини. У банку Андрій Мохник тримає трохи більш як 3 тис. грн. Автомобіля родина не має.

 

Під час вибуху на ЧАЕС був у Прип'яті

Андрій Мохник народився в селищі Липовець на Вінниччині.

У 6-річному віці з батьками та двома сестрами переїжджає до Прип'яті на Київщині. Коли стався вибух на Чорнобильській АЕС, Андрієві було 14 років. Після евакуації оселяється в Києві. Вступає до столичного інженерно-будівельного інституту. Працює виконробом, інженером у науково-дослідному інституті будівельних конструкцій. Згодом працює в столичній міськдержадміністрації.

Двічі балотувався до Верховної Ради. 2006 року під №26 у виборчому списку "Свободи". На дострокових виборах 2007-го — під №9. Депутат Київської облради із 2010 року. Заступник голови партії з політичних питань.

Одружений із 35-річною Яною, яка в декретній відпустці, доглядає доньку 2-річну Ярославу. До цього працювала в Держкомтелерадіо, кандидат наук із державного управління.

 

Зараз ви читаєте новину «"Протестна енергія накопичується. Ще трохи — і люди не стерплять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

526

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути