середа, 22 серпня 2012 05:00

Прокурор назвала Юлію Тимошенко президентом

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Прихильники Юлії Тимошенко 21 серпня йдуть столичною вулицею Інститутською до Вищого спеціалізованого суду. Там мають розглядати касаційну скаргу екс-прем’єра на вирок у ”газовій справі”
Прихильники Юлії Тимошенко 21 серпня йдуть столичною вулицею Інститутською до Вищого спеціалізованого суду. Там мають розглядати касаційну скаргу екс-прем’єра на вирок у ”газовій справі”

15 чоловіків несуть столичною вул. Інститутською білий 20-метровий плакат. На ньому червоним написано: "Юлі — волю!". Услід проїжджою частиною ідуть близько 500 людей. Більшість із них тримають прапори "Батьківщини". У вівторок вранці вони прямують до Вищого спеціалізованого суду. Тут мають продовжити розгляд касаційної скарги екс-прем'єра Юлії Тимошенко на вирок у "газовій справі". Мітингувальників супроводжують кілька десятків міліціонерів.

— Ми йдемо на чергове судилище, — каже в мегафон нардеп-"бютівець" Сергій Пашинський, 45 років. — Вони знову будуть брехати, але правда за нами.

Серед учасників акції — киянка 71-річна Софія Злидар. Тримає фотографію екс-прем'єра: "Янукович! Звільни Юлю!".

— Сьогодні нашому президенту виносять вирок, — говорить. — Ми прийшли, щоб її звільнили, а Януковича посадили замість неї. Ми впевнені, що рішення було незаконне і сфальсифіковане.

Люди заходять у двір суду. Повз ідуть депутати-"бютівці". Прямують до зали на першому поверсі. Сюди о 10.00 заходять троє суддів. Головуючий Станіслав Міщенко надає слово представнику держзвинувачення Оксані Дрогобицькій.

— 2009 року Тимошенко одноосібно ухвалила рішення про укладання газових контрактів із Росією, — зачитує прокурор з аркуша. Голос тремтить. — Після їх підписання буквально змусила Путіна зробити спільний підхід до преси.

Присутні сміються.

— Я попереджаю, що буду змушений видаляти порушників із зали, — підвищує голос суддя. — Це вам не театр. Прошу не заважати виступу. Заспокойтеся.

— У суді не повинні даватися політичні оцінки, — підводиться з місця "нунсівець" Юрій Кармазін, 54 роки.

— Якщо вам треба поговорити, я оголошую перерву на півгодини, — каже Міщенко та йде із зали.

— За цей час вивчіть Кримінально-процесуальний кодекс! — кричить йому в спину Кармазін.

Після перерви Дрогобицька годину зачитує покази свідків у "газовій справі". Цитує заяви Тимошенко, зроблені у Печерському суді.

— Вона називала суддю "нелюд", "фашист", — говорить прокурор. — Обіцяла з прокурорів позривати погони. Нехтувала загальними нормами поведінки. Не реагувала на зауваження і демонструвала неповагу до суду. Фактично всі судові засідання були перетворені на політичні дебати. Постійно нав'язувалася думка, що це політичне переслідування. А йдеться виключно про кримінальне переслідування злочинця, який завдав збитки.

Дрогобицька робить паузу і продовжує.

— Тимошенко заявила, що "справа фальшується на виконання вказівки президента Тимошенко", — обмовляється.

Зал вибухає сміхом. Люди хвилину щосили аплодують.

— Де вона вчилася? — викрикує хтось.

— Встаньте, будь ласка, хто це сказав, — каже суддя.

З місця підводиться адвокат Микола Сірий. Присутні тішаться.

— Продовжуйте, — розвертається суддя до прокурора.

Та просить суд не задовольняти касацію та залишити вирок колишньому прем'єру без змін. Йдуть до нарадчої кімнати. До журналістів виходить адвокат підсудної, "бютівець" 45-річний Сергій Власенко:

— Рішення буде після 28 серпня, коли в Європейському суді мають розглядати скаргу Тимошенко. Я прогнозував би десь орієнтовно 10-13 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Прокурор назвала Юлію Тимошенко президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути