середа, 13 липня 2011 06:15

"Прохідний бар'єр в чотири відсотки — політична корупція"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Валентин Наливайченко: ”Ті, хто очолював центральні органи влади партії, мають іти по довіру до людей — у мажоритарних округах”
Валентин Наливайченко: ”Ті, хто очолював центральні органи влади партії, мають іти по довіру до людей — у мажоритарних округах”

Представники дев'яти партій домовилися про спільну підготовку до парламентських виборів 2012 року. Влітку працюватимуть дві робочі групи. Одна готуватиме законопроект "Про вибори народних депутатів". Друга готуватиметься протидіяти можливим фальсифікаціям. Пропонують створити Комітет захисту чесних виборів.

Участь у зустрічі взяли представники "Нашої України", Української народної партії, Конгресу українських націоналістів, "Свободи", Партії захисників Вітчизни, Української партії, УРП "Собор", Республіканської християнської партії та Української соціал-демократичної партії.

— Ми запрошували представників усіх демократичних партій. Чому вони не прийшли, невідомо. Могли б прийти хоча б заступники, — каже голова політради "Нашої України" 45-річний Валентин Наливайченко, який організував зустріч. — Я особисто зустрічався з усіма опозиційними лідерами, крім Тимошенко. З нею зустрічалися інші. Поїдемо до них знову. Пропонуватиму відмовитися від боротьби в округах між опозиційними політиками. Маємо встигнути у вересні-жовтні провести спільні з'їзди. Якщо визначимо єдиних кандидатів у мажоритарних округах, зможемо оголосити про створення єдиного фронту демократичних сил.

Які нові тези для об'єднання опозиції пропонуєте?

— Нас має об'єднати захист чесних виборів. Сьогодні ми долучили до спільної роботи позапарламентські сили. На наступну зустріч, 12 вересня, хотіли б вийти на ширше коло учасників — із представниками громадських організацій, які братимуть участь у спостереженні за виборами. Маємо налагодити єдину комунікацію опозиційних сил із міжнародними спостерігачами.

Які засади майбутнього закону про вибори є найпринциповішими?

— Проект Міністерства юстиції передбачає підняти прохідний бар'єр для партій до 4 відсотків. Це прихована політична корупція. Адже переможці виборів "привласнюють" до 30 відсотків голосів, відданих виборцями за партії, які програли.

Якщо не приймуть демократичний закон про вибори, будемо блокувати трибуну. Діятимемо поза парламентом. Наші союзники — обласні ради, де є представники демократичних сил. Ми спокою не дамо. Те, що було під час затвердження Харківських угод, буде лише квіточками.

Голова виконкому "Нашої України" Сергій Бондарчук заявив, що до виборчого списку партії не потраплять колишні посадовців, зокрема Віктор Ющенко. В якому мажоритарному окрузі він балотуватиметься?

— З'їзд вирішить. Так само з'їзд вирішуватиме по інших людях. Ми прийняли принцип: ті, хто очолював центральні органи влади партії, мають іти по довіру до людей — у мажоритарних округах.

Де братимете знаних людей для списку?

— У нас є молоді, які ніколи не були на чолі центральних органів влади. По першому номеру списку прийматиме рішення з'їзд. Також у список можуть увійти громадські діячі, які не є членами партії.

Зараз ви читаєте новину «"Прохідний бар'єр в чотири відсотки — політична корупція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути