вівторок, 19 квітня 2011 00:30

"Приватизація землі позбавить Україну частини території"

У понеділок за 15 хв. до початку погоджувальної ради керівників фракцій парламенту до зали заходить лідер партії "Батьківщина" 50-річна Юлія Тимошенко. Охоронець екс-прем'єра залишається чекати біля дверей. Прес-секретар оголошує журналістам про брифінг.

Про візит Тимошенко пресу не попереджали. Оператори біжать до зали зі штативами телекамер, журналісти виставляють мікрофони. Юлія Володимирівна хвилину чекає. Вона без прикрас, у бежевому плащі з таким самим лакованим паском. Помітно, що заплітає косу не так туго, як зазвичай, — пасма довгасті. Критикує законопроект "Про земельний кадастр". Його внесли до порядку денного засідань Ради депутати-"регіонали":

— Президент та його оточення форсує питання перетворення землі на товар, — підглядає в аркуш, який тримає перед собою. — Приватизація землі є великою аферою, яка позбавить Україну частини території. Уряд доводить сільськогосподарські підприємства до банкрутства, щоб вони не були конкурентами під час приватизації землі. Ми починаємо збір підписів для проведення референдуму, щоб почати дискусію про доцільність та законність приватизації сільськогосподарських земель.

Після 4-хвилинного виступу Тимошенко йде. На погоджувальній раді тему землі продовжує керівник фракції БЮТ Іван Кириленко, 54 роки. Закон "Про земельний кадастр" може фактично скасувати мораторій на продаж землі:

— Цей закон та закон "Про ринок землі" (його готують до внесення на розгляд Ради. — "ГПУ") можуть відкрити ринок землі, — каже Кириленко. — Це трапиться у травні або червні. Сім мільйонів власників земельних паїв зараз призупинили укладання договорів оренди. Хто буде ризикувати, щоб за два місяці хтось прийшов та купив патент на цю землю? Маємо їм чітко сказати, що можуть укладати договори до 2012 року.

— Навіщо піднімати питання мораторію? — питає лідер фракції Партії регіонів 56-річний Олександр Єфремов. — У перехідних положеннях до Земельного кодексу написано: ринок землі не з'явиться, доки не будуть прийняті закони про кадастр та закон про ринок землі. Але не раніше 1 січня 2012 року.

На розгляд депутатів цього тижня внесли 120 законопроектів. Зокрема той, який зобов'яже у рекламі ліків попереджати про небезпеку самолікування, та мораторій на підвищення комунальних тарифів. Лідер фракції "НУ-НС" Микола Мартиненко пропонує запросити у п'ятницю міністра закордонних справ Костянтина Грищенка. Говоритимуть про переговори України щодо Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном.

Наостанок депутати домовляються зробити у Верховній Раді вихідний 10 травня. Мовляв, після свят не встигнуть повернутися до Києва.

Зараз ви читаєте новину «"Приватизація землі позбавить Україну частини території"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути