четвер, 13 жовтня 2011 00:15

Прихильники Тимошенко вийдуть на вулицю 14 жовтня

Автор: фото: Ростислав Мисюкевич
  У середу, 12 жовтня, біля столичного Печерського райсуду міліціонери несуть секцію паркану, який вони розібрали. Після вироку екс-прем’єр-міністру Юлії Тимошенко на Хрещатику залишаються 30 наметів, чергують 180 її прихильників. За ними спостерігають 16 правоохоронців
У середу, 12 жовтня, біля столичного Печерського райсуду міліціонери несуть секцію паркану, який вони розібрали. Після вироку екс-прем’єр-міністру Юлії Тимошенко на Хрещатику залишаються 30 наметів, чергують 180 її прихильників. За ними спостерігають 16 правоохоронців

— Надо було вчора за Юлю подиматися, а люди пасивно отнеслися до цього. Ми автобус "Беркута" на тому боці ворушили, хотіли перекинуть, то двоє ворушать, а тисяча стоїть, глядить. Мене якийсь "беркутовець" локтьом зачепив, золотий зуб вибив. Я його не найшов, — каже 57-річний Микола Кушнір з Рівненщини. Він у чорному піджаку. На лацкані два значки — тризуба та БЮТу.

Із 5 серпня він живе у наметовому містечку під столичним Печерським райсудом. Після вироку Юлії Тимошенко 30 наметів не розбирають. Люди продовжують там ночувати. У середу вранці їх близько 180. Cидять на пластикових стільцях біля наметів, читають партійну пресу. За ними спостерігають 16 правоохоронців.

Троє чоловіків поруч із Кушніром вигинають зламаний каркас рівненського намету. Скотчем на ньому закріплюють плакат "За Україну без Януковича".

— То ті "красноголові" вчора поламали, — розказує киянин 61-річний Олексій Караульний про події напередодні, коли Тимошенко засудили на сім років. "Беркутівці" зламали намет, коли відтісняли прихильників екс-прем'єра. — Народ не злякаєш. Це чисто українські баби. Її гилять, як старе відро, вона пищить "Вбивають!" та й сама спідтишка в морду гилить. В українців цього не отнять. Бо ми салом уколемся, борщем закусимо, часником морду помажемо, я-я-як дихнем — уся зараза падає. Ми можем почать і стрілять.

О 9.45 помічник коменданта наметового містечка 49-річний Валентин Юрченко із Житомира із двома хлопцями відв'язує від металевого паркана щит із фотографією Юлії Тимошенко. На ньому щодня вивішують кількість днів, які колишній прем'єр провела у Лук'янівському слідчому ізоляторі. У середу — 69-та доба.

— Це реліквія. Поставимо вздовж дороги, щоб із Хрещатика видно було, — говорить Валентин.

За 15 хв. підходять восьмеро міліціонерів. Мовчки складають паркан із написом "Заповідь першокласнику. Щоб на Банковій сидіти, треба змалку йти в бандіти". Правоохоронці виносять секції.

За 20 хв. на місці огорожі залишається тільки сміття — стружка з пінопласту, порожні пластикові пляшки з-під мінералки, зім'яті папірці, опале листя. Киянка Ольга Цола підмітає, скидає у пакет.

Біля Хрещатика стоять фанерні щитки, до яких наліпками БЮТу прикріплений аркуш із написом "Окурки не бросать!".

— Аж якось свободно стало, — каже Валентин Юрченко.

Мітингувальники ідуть до другого намету. Там на білому столі стоять картонні коробки з пластиковими судками з їжею. На сніданок — рис із куркою. Ольга Цола носить їжу:

— Обычно роздаем 196–198 порций. Сегодня привезли 225, и все разобрали.

Прихильники Тимошенко кажуть, що житимуть там щонайменше до 14 жовтня. На цей день призначили масові протести. Разом із ними на свої акції вийдуть "свободівці" та "афганці".

— Наметове містечко стоятиме, доки не випустять Юлію Тимошенко. Плануємо вивести людей під Верховну Раду. Наступного тижня продовжуватимемо акції по Україні, — каже нардеп-"бютівець" Андрій Павловський, 46 років.

 

Лідер БЮТу вийде з в'язниці переможницею

Для чинної влади процес над Юлією Тимошенко повернеться бумерангом, вважає політолог Михайло Погребинський, 64 роки:

— Ця історія може стати для Януковича тим, чим стала справа убитого журналіста Георгія Ґонґадзе для президента Леоніда Кучми.

У будь-якому разі вона вийде з в'язниці переможницею. Логіку влади в цьому процесі зрозуміти важко. Але й Тимошенко демонструвала небажання підіграти звинуваченню, тобто частково визнати свої помилки. Це було б приводом для судді пом'якшити покарання або не позбавляти її волі. Більшість українців вважатимуть вирок несправедливим — як політичну розправу над конкурентом. Але масових протестів не буде, бо люди не бачать Юлію Тимошенко тим політиком, який здатен врятувати Україну. Опозиція може тимчасово консолідуватися, доки екс-прем'єрку не випустять.

 

Зараз ви читаєте новину «Прихильники Тимошенко вийдуть на вулицю 14 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути