Ексклюзиви
четвер, 01 квітня 2021 07:16

Президент звільнив голову Конституційного суду

Президент Володимир Зеленський 27 березня скасував укази ексглави держави Віктора Януковича про призначення 58-річного Олександра Тупицького та 55-річного Олександра Касмініна суддями Конституційного суду.

"Узурпація влади у 2010–2014 роках Віктором Януковичем призвела до підриву основ національної безпеки й оборони України, порушення прав і свобод людини. Окремі судді Конституційного суду, призначені Віктором Януковичем, створюють загрозу державній незалежності", — йдеться в указі.

— Відсьогодні ці двоє суддів втратили свій статус. Вони більше не мають повноважень, — говорить представник президента в Конституційному суді, народний депутат від "Слуги народу" 51-річний Федір Веніславський. Також їм скасували довічне утримання.

27 жовтня 2020 року Конституційний суд визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування неправдивої інформації. І фактично перекреслив антикорупційну реформу. Президент Зеленський тоді оголосив про перезавантаження КСУ. У грудні торік відсторонив його голову Олександра Тупицького з посади на два місяці. У лютому продовжив указ на місяць. Суддя оскаржує це рішення.

Тупицький працює в Конституційному суді з травня 2013 року. У вересні 2019-го його обрали головою суду.

— Рішення Зеленського незаконне. Президент це робить з однією метою — щоб замість Тупицького й Касмініна призначити лояльних до себе суддів, — каже 30-річний Степан Берко, юрист із фундації "Де-юре".

— Це рішення матиме серйозні наслідки. Бо цей суд вирішує, чи є закони конституційними. Він дозволив Януковичу отримати надмірні повноваження. І може скасувати будь-який нормативний акт. Наприклад, реформи останніх років — від електронного декларування до відкриття ринку землі. Цей орган єдиний в Україні може стримати від свавілля президента і парламент. Коли він залежний від глави держави, це призводить до узурпації влади.

Якщо президент призначить двох суддів замість Тупицького й Касмініна, це покаже, що інституції не працюють і ми не можемо в конституційний спосіб вийти з кризи. Зеленському варто скасувати свій указ. А Конституційному суду набратися сміливості й розглянути закиди до Тупицького і, можливо, усунути його з посади.

Треба запровадити прозору процедуру добору суддів Конституційного суду. Тоді за 20 років матимемо інший орган. На жаль, Зеленському це не цікаво.

Зараз ви читаєте новину «Президент звільнив голову Конституційного суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути