Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2007 16:40

Президент звільнив двох губернаторів

Цього тижня президент Віктор Ющенко звільнив голів Чернігівської та Миколаївської облдержадміністрацій — Миколу Лаврика й Олександра Садикова. Виконувачем обов"язків губернатора Чернігівщини став Володимир Хоменко, який працював першим заступником голови Державного управління справами. Миколаївщиною керуватиме її колишній губернатор Олексій Гаркуша.

Звільнений Микола Лаврик — "нашоукраїнець". Він земляк Віктора Ющенка — з Сумщини. Там був губернатором. Пізніше його призначили на цю ж посаду на Чернігівщині. Регіон мав непогані показники. До того ж на підтримку Лаврика в облраді висловилися представники всіх політичних сил.

За губернаторства Олексія Гаркуші в 2004 році Миколаївщина "прославилася" масштабними фальсифікаціями на президентських виборах. Зрозуміло — на користь Віктора Януковича. Гаркуша — член Народної партії, яку очолює Володимир Литвин.

— Звільнення пов"язані з виборами, — каже політолог Олесь Доній, 37 років. — Це показовий крок Ющенка. Президент хоче довести, що керує і процесом, і виконавчою владою. Необхідно було кимось пожертвувати, щоб інші не дозволяли собі коливань.

Суперечливе призначення Олексія Гаркуші експерт пояснює тим, що напередодні виборів президентові потрібні люди з міцною організаційною хваткою.

Тим часом кроки голови держави вже розкритикував перший віце-прем"єр Микола Азаров. Він звинуватив Ющенка, що той не погодив кадрові перестановки з урядом.

Олесь Доній каже, в Конституції записано, що призначення голів облдержадміністрацій відбувається після того, як Кабмін робить подання президентові. Але ж не розписано, яким чином призначається виконувач обов"язків.

— Президентові було важливо не загрузнути знову в переговорному процесі з урядом, — вважає  Доній.

Зараз ви читаєте новину «Президент звільнив двох губернаторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути