Ексклюзиви
пʼятниця, 17 листопада 2017 05:16

Президент відкриває українцям нові кордони

Автор: МИХАЙЛО МАРКІВ
  Петро Порошенко та голова Представництва Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі запустили символічний таймер безвізу
Петро Порошенко та голова Представництва Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі запустили символічний таймер безвізу

На початку листопада під час візиту президента України Петра Порошенка до країн Перської затоки Об'єднані Арабські Емірати оголосили про скасування віз для українських туристів. ОАЕ стали 121-ю країною, з якою Україна має безвізовий режим. Менше ніж за рік до цього списку додалися 34 держави. Експерти запевняють, що їхня кількість зростатиме й надалі.

144 безвізові реформи

Україна йшла до безвізу з ЄС майже 10 років, але лише за останні три зробили всі необхідні реформи. У Плані дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, представленого ще 2010-го, було майже 60 пунктів із вимогами. Однак тодішня влада не мала бажання їх виконувати.

— Уряд Януковича не давав розвиватися фактично жодному напряму: чи то біометричним паспортам, чи то протидії корупції. До боротьби з дискримінацією ніхто навіть не ставився серйозно, — згадує керівник ГО "Європа без бар'єрів" Ірина Сушко.

Ситуація кардинально змінилася після Революції гідності. Безвізовий режим та Асоціація України з ЄС були ключовими вимогами українців. Реформи та євроінтеграція стали основною політичною стратегією нової влади. Як стверджують джерела в Адміністрації президента, Петро Порошенко постійно порушував питання безвізу під час зустрічей із європейськими політиками. І в деяких випадках сам брав участь у розробці необхідних для безвізу законопроектів. За словами глави держави, для отримання безвізового режиму з ЄС втілили 144 реформи. Результат роботи президента та його команди отримав найвищий бал від ЄС — "відмінно".

Найважливішими змінами стали запровадження біометричних внутрішніх і закордонних паспортів, поява системи електронного декларування державних службовців і створення низки антикорупційних органів: Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного агентства з питань запобігання корупції та Агентства з повернення активів.

— Протягом останніх трьох років ми створили такі антикорупційні органи, яких не було в інших країнах світу, — зазначає Петро Порошенко. — І зараз антикорупційні органи, що арештовують міністрів, мають повну незалежність.

Як зауважують політологи, ухвалення деяких законів стало можливе лише після довгих перемовин і безпосереднього втручання глави держави.

За словами європейських політиків, Україна отримала не просто скасування віз із країнами Європи. Більшим досягненням для кожного українця є власне проведені президентом реформи й нові держ­органи, яких бракувало від початку незалежності. На думку експертів, ці зміни зміцнили позиції України на міжнародній арені. Підтвердженням цьому є й успішна ратифікація Угоди про Асоціацію України з ЄС, і нові дипломатичні та економічні домовленості із Заходом та Сходом.

Нові партнери і перспективи

Політологи переконані, що маховик змін, запущений безвізом із ЄС, рухатиме нашу країну й далі. Попередні досягнення стимулюватимуть президента до подальшого втілення реформ. Сьогодні Україну підтримують найсильніші країни світу — Франція, Німеччина, США, Канада та інші держави. Із деякими ми вже маємо безвізовий режим, з іншими — плануємо здобути.

Не варто сприймати безвіз як остаточну мету. Це не самоціль, а лише один з етапів реалізації Стратегії сталого розвитку "Україна-2020", яку Порошенко затвердив 2015 року. Серед цілей Стратегії — структурні реформи, гарантування безпеки, євроінтеграція й розширення соціально-культурної та економічної ролі України у світі.

— Безвіз, окрім фундаментальної свободи пересування, також є важливим в економічному аспекті. Він є стимулом для пожвавлення авіа-, залізничних перевезень, розвитку туризму, бізнесу, — переконана голова комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко.

Сьогодні український паспорт посідає 32-гу сходинку у світовому рейтингу "найсильніших" паспортів. Президент заявив, що працює над безвізовими перспективами із Канадою, Великою Британією, а також країнами Латинської Америки та Азії.

Українська влада вже розпочала діалог, щоб пом'якшити британську візову політику. Нещодавно перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко звернула увагу британських урядовців на часті випадки безпідставних відмов у візах українцям. Водночас Канада й Україна тісно співпрацюють над формуванням завдань, що допоможуть просунутись у візових питаннях.

За понад чотири місяці безвізу з ЄС перевагами нового режиму скористалися майже 300 тис. українців. Побоювання європейців не справдилися — реформи не скасували, а українці не стали масово втікати до Європи. Натомість почали більше цікавитися європейською практикою у різних сферах життя і переймати її. Це і досвід сортування сміття, і енергоощадні технології, й ефективна децентралізація, і підходи до освіти, і методи виробництва.

Зараз ви читаєте новину «Президент відкриває українцям нові кордони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути