Ексклюзиви
вівторок, 29 січня 2008 17:23

Президент розповів про житлові ініціативи

Учора Віктор Ющенко, 53 роки, провів у Секретаріаті президента нараду з питань будівництва доступного для населення житла.

Запросив першого віце-прем"єра Олександра Турчинова — глава уряду Юлія Тимошенко перебувала за кордоном. А також міністра регіонального розвитку і будівництва Василя Куйбіду та міністра з питань житлово-комунального господарства Олексія Кучеренка. Присутніми були голови облдержадміністрацій, мери та керівники комерційних банків.

Запрошені займають місця в залі за 10 хв. до початку. Поруч із президентом сідають голова Верховної Ради Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов.

Віктор Ющенко зачитує статистику. Говорить, що в чергах на житло стоять 1,3 млн родин, а за рік будується лише 87 тис. квартир.

— Якщо говорити про ті квартири, що вирішують проблему черг, то це всього 20 тисяч, — обурюється глава держави. — Якщо ми будемо такими темпами цю проблему мінімізувати, то нам треба 65 років.

Президент зазначає, що його програма стосується тієї частини працюючого населення, яка не може дозволити собі купити житло.

— У нас є дві третини громадян, які отримують до трьох тисяч гривень. При сьогоднішньому законодавстві вони не мають, практично, жодної перспективи, — знизує плечима.

Турчинов супиться й підпирає підборіддя. Два дні тому прем"єрка запропонувала свою програму для вирішення проблем із житлом, але розрекламувати її ще не встигла. Тоді як про президентські ініціативи вже розповідав перший заступник глави секретаріату Олександр Шлапак.

Тепер це робить президент. Каже, що 30% житла оплачуватиме держава. Решту — покупець, який бере кредит. А місцева влада має посприяти з виділенням безкоштовної землі для будівництва житла. Присутні занотовують.

Віктор Ющенко розповідає про такий експеримент у Полтаві. Після всіх підрахунків 1 кв. м житла там коштує $500. Закликає мерів інших міст брати приклад.

Насамкінець просить міністра фінансів Віктора Пинзеника, аби Міністерство виділило додаткові 500 млн грн для старту реалізації програми "доступне житло".

— Ініціатива президента своєчасна, — говорить після закінчення наради міський голова Донецька Олександр Лук"янченко, 60 років. — Це в якійсь мірі покращить демографічну ситуацію в країні.

Натомість міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко усміхається:

— Це проблема на десятки років. Не треба вже зараз кудись бігти, щоб взяти у ній участь. Не треба так робити, як із Ощадбанком.

Зараз ви читаєте новину «Президент розповів про житлові ініціативи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути