пʼятниця, 19 вересня 2008 17:49

Президент невдоволений фінансуванням армії

Автор: фото: reuters/Гліб Гараніч
   Солдати несуть стільці для посадовців, які мають спостерігати за військовими навчаннями на полігоні біля села Любомирка, Рівненської області
Солдати несуть стільці для посадовців, які мають спостерігати за військовими навчаннями на полігоні біля села Любомирка, Рівненської області

У четвер президент Віктор Ющенко, 54 роки, відвідав військові навчання на найбільшому полігоні Рівненщини у селі Любомирка.

Секретар Ради нацбезпеки й оборони Раїса Богатирьова взула до камуфляжного костюма чоботи на високих підборах. Час від часу вона поглядає, чи не заляпала їх багнюкою. Міністр оборони Юрій Єхануров стоїть поруч.

Полігон умовно поділили на дві частини. Упродовж 2 год. гості спостерігають, як танки форсують озерце, звільняють місто від бандитів.

Усього військові задіяли 700 одиниць озброєння й бойової техніки та 2500 контрактників із восьмого армійського корпусу. Таких масштабних навчань в Україні не було вже кілька років.

Бої відбуваються під дощем. Парасолю тримають лише над Богатирьовою. Глава держави прямує до тенту який облаштували на полігоні. На столику для нагород там лежать вісім чоловічих наручних годинників для командирів і один жіночий — для начальника експедиції полку зв"язку Наталії Колесник.

Ющенко наказує Єханурову протягом року подбати про службові квартири для пілотів та штурманів. Президентові сподобалися навчання, але він незадоволений загальним станом справ у армії. Найбільше — недостатнім фінансуванням, яке виділяє уряд.

— Гіршого армія не мала за часів незалежності, — каже Ющенко. — Тільки на розвиток озброєнь, техніки та інфраструктури наступного року треба виділити не менше 5 мільярдів гривень. А виділяється трохи більше мільярда. 80 відсотків бюджету йде на проїдання, ще 14–16 — на навчання і лише п"ять — на модернізацію. Причому український солдат харчується на 7–8 доларів, а в Росії дають 32–34 долари.

Знадобиться 27 років, щоб перейти на контрактну армію

Цього року в армію набрали 1100 контрактників.

— Їхня зарплатня — по 800–850 гривень. Та в Києві таксист заробляє уп"ятеро більше! — продовжує президент. — Хто ж піде за такі гроші охороняти склад чи арсенал? Із таким фінансуванням нам знадобиться 27 років, щоб перейти на контрактну армію.

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко обіцяє це вже через чотири місяці.

За навчаннями спостерігали представники 17 держав. Їх цікавить готовність української армії, техніка й тактика бою.

Військовий аташе австрійського посольства 47-річний Томас Рапатц вважає, що Україна рухається правильним шляхом.

— Добре, коли 18-річні хлопці йдуть служити за контрактом. У моїй країні всі так роблять, — каже він.

Зараз ви читаєте новину «Президент невдоволений фінансуванням армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути