Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2008 18:06

Президент не може змінити Конституцію через референдум

Змінювати Конституцію шляхом референдуму можна. Але спочатку Верховна Рада має внести відповідні поправки до чинного Основного Закону — щоб він передбачав такий всенародний механізм змін. Таким

є оголошене вчора рішення Конституційного суду.

Відповідний запит до КС направив у січні цього року президент Віктор Ющенко. Главу держави цікавило, чи можна через всеукраїнський референдум ухвалювати закони й Конституцію та чи потрібно їх потім затверджувати у Верховній Раді. Питання мало політичну інтригу: президент планував шляхом всенародного голосування змінити Конституцію і збільшити свої повноваження.

О 9.45 до зали засідань заходить

13 суддів.

— Іван Петрович, посуньтеся. Це моє місце, — звертається суддя 59-річний Володимир Кампо до колеги Івана Домбровського, 61 рік.

Той стенає плечима й сідає на інший стілець. Голова Конституційного суду Андрій Стрижак, 60 років, розгортає папку і майже півгодини швидко читає рішення:

— Народ є єдиним джерелом влади в Україні. Він може реалізувати на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою своє виключне право визначати і змінювати конституційний лад, шляхом прийняття Конституції.

Не може народ ухвалювати лише бюджет, податкове законодавство і питання амністії. Для проведення референдуму має бути зібрано 3 млн підписів громадян.

Рішення референдуму є остаточними і не можуть бути оскаржені. Також вони не потребують затвердження Верховною Радою чи підпису й оприлюднення главою держави.

— Але ми звертаємо увагу народних депутатів та президента на необхідність приведення діючого законодавства з питань референдуму у відповідність до норм чинної Конституції, — наголошує Стрижак.

Після засідання представник президента в Конституційному суді Марина Ставнійчук швидко виходить. Говорить, що їй немає що сказати. А представник Кабміну Василь Німченко, 57 років, перед журналістами зупиняється.

— На сьогодні немає правових підстав для прийняття Основного Закону на всеукраїнському референдумі, — каже радісно. — Спочатку депутатам треба змінити діючу Конституцію так, щоб вона передбачала таку можливість прийняття нової.

Зараз ви читаєте новину «Президент не може змінити Конституцію через референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути