четвер, 06 січня 2022 09:37

"Президент намагається показати, що він із простими українцями"

 

Вітальний ролик знімали три дні

— Нас лякали всередині країни і лякали ззовні. Але будь-яка армія по той бік кордону нас не лякає, бо неабияка армія по наш бік кордону нас захищає, — каже президент 43‑річний Володимир Зеленський у привітанні в новорічну ніч 31 грудня 2021 року. Говорить 21 хв.

Знімали відео три дні — з 27 до 29 грудня. За святковим столом президент зібрав понад 50 гостей. Замість шампанського була газована вода, дітям давали сік, нагодували вечерею, розповів один із учасників застілля 64‑річний Олег Ангельський, професор із Чернівців.

Запросили також танкіста, Героя України Євгена Сидоренка, добровольця, Героя України Дмитра Коцюбайла (позивний "Да Вінчі"), командира фрегата "Гетьман Сагайдачний" Олексія Корецького. Катерину та Стефанію Єсипенко — дружину й доньку заарештованого в тимчасово окупованому Криму журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Також — соліста Національної опери України Олександра Цимбалюка. Сиділа за столом і 12‑річна Тетяна Тулайдан, яка врятувала чотирьох братів і сестер під час паводка в селищі Ясіня Івано-Франківської області.

Головні тези із привітання Зеленського:

— Ми не забули своїх ветеранів. І наступного року вони забудуть слова "квартирна черга". І фото з побратимами, з якими боронили власну землю, повісити у власному житлі зможуть усі ветерани війни на Донбасі. А одразу за ними — всі наші військові. Вірю, це буде фото з мирного Донецька, Луганська, Криму.

— Ми не чекаємо, доки світ вирішить наші проблеми і хтось поверне нам нашу землю за нас. А збираємо світ задля звільнення Криму. Тож як гучно цього року пролунало: "Крим — це Україна!" Голосом не тільки України, а ще 46 учасниць Кримської платформи. Ми можемо сказати: ми повернули Крим у світовий порядок денний, щоб колись могли сказати — ми повернули Крим в Україну. І як важливо повернути всіх полонених.

— А як ми налякали олігархів? Вперше вони бояться закону (5 листопада Зеленський підписав закон, яким визначатимуть, хто такі олігархи, та створять їх реєстр. — ГПУ). І настільки бояться, що лякають усіх нас. Лякали, що ми замерзнемо. Але ціни на газ для наших громадян не зросли. І це факт. Лякали, що ми будемо голодні. А ми вперше зібрали понад 100 мільйонів тонн урожаю. І це рекорд для незалежної держави.

— Ринок землі запустився. Мільйони українців стали реальними власниками своєї землі.

— Я радий, що ми вперше будуємо для військових літаки спільно з "Антоновим", флот — спільно з Британією, дрони, корвети — спільно з Туреччиною, а ракети — самі.

— Ми не забули своїх добровольців. Тисячі отримали статус учасника бойових дій. А один став Героєм України. Вперше, до речі, серед добровольців (Дмитро Коцюбайло, позивний "Да Вінчі", отримав відзнаку 1 грудня 2021‑го. — ГПУ). Хоча вони і всі, хто захищає Україну, для нас давно вже герої.

— Помітний розвиток президента — 2020‑го Зеленський бачив мир в очах Путіна, за рік — став націоналістом. Тепер не забув про Крим і полонених, — каже політолог Віктор Бобиренко, 51 рік.

— Зеленський мав правильний, виважений текст. Люди хочуть миру, родину, і він говорив про це. Також озвучив програмне питання — боротьба з олігархами. Він на ньому піаритиметься. Пообіцяв підняти зарплати лікарям, військовим. А нам усім — мости й дороги. Але чи стане жити краще — побачимо.

Не зрозуміло, чому не було його дружини і дітей за столом.

Президент зміг емоційно зарядити своїх прихильників. Але інших навряд чи вдалося переконати.

— З того, що сказав Зеленський, не зрозуміло — як він діятиме, — говорить політолог 43‑річний Віктор Таран.

— Політтехнологи з Банкової називають себе "Офіс добрих новин". Зеленський не каже про війну з Росією, не називає її ворогом, не обговорює кризові ситуації в економіці. Головне його завдання — нести позитив. Це видно по привітанню і минулого року, і цього. Вирішив поставити рекорд — виступав 20 хвилин. Люди це все не слухали, вимикали звук через 5–7 хвилин.

Президент заявив, що в нас все буде добре, що не підніматимуть ціни на газ, військові отримають квартири. На це немає грошей у бюджеті.

У світі ж президенти дають чіткі посили — що ми зробили, які були помилки, яких результатів досягатимемо в майбутньому. Також у всіх під час привітань є прапор, гімн, звернення до національної ідентичності. Цього не було в Зеленського. Бо для його виборця ці питання дражливі, їх хочуть винести за дужки.

— Те, що говорить Зеленський, чіпляє, — каже політолог Володимир Фесенко, 63 роки.

— У своїх привітаннях звертається не просто до абстрактних громадян, а тих, хто щось зробив для українського суспільства. Це не представники еліти, міністри чи депутати. Звичайні лікарі, вчителі, спортсмени. Президент намагається показати, що він із простими українцями.

Новорічне привітання — це не прогноз чи програма дій. Хоча глава держави сказав, що пріоритетною залишається боротьба за мир. Переговори зараз актуалізувалися. Але підстав для компромісу з Росією небагато. І Зеленський це розуміє. Не пішов на поступки Путіну. Не варто чекати, що зробить це. Залишається тема підняття рівня життя.

Зараз ви читаєте новину «"Президент намагається показати, що він із простими українцями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути